wtorek, 22 marca 2011

Krokieciki z porem

 Mój chłopak uwielbia surowego pora, ja z kolei nie przepadam za nim, ponieważ uważam, że ma zbyt intensywny smak i zapach, którego potem się ciężko pozbyć. W ramach kompromisu postanowiłam więc, że przygotuję krokieciki z porem. W Polsce krokiety kojarzą się z mięsnym lub pieczarkowym farszem w cieście naleśnikowym i chrupiącej panierce z bułki tartej. Krokiety wcale takie być nie muszą! Moje są w wersji mini, na jeden kęs, idealne na przekąskę podczas imprezy. Inspiracją dla mnie było Hiszpańskie tapas.

Krokieciki z porem
2 pory
papryczka peperoni
7 łyżek bulionu warzywnego
20 g masła
20 g mąki
150 ml mleka
białko
bułka tarta
sól, pieprz
olej do smażenia, oliwa z oliwek

  Umyte pory oraz papryczkę peperoni posiekaj drobno i podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek. Po ok. 3 minutach, dodaj bulion warzywny, przypraw do smaku i gotuj na małym ogniu ok. 7 minut.
  W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj trzepaczką. Gdy nabierze koloru wlej mleko i mieszając doprowadź gęsty sos do wrzenia, następnie gotuj jeszcze kilka minut.
  Połącz pora z sosem i odstaw aż wystygnie. Z masy uformuj krokiety wielkości orzecha włoskiego, obtocz w białku i bułce tartej. Krokiety smaż na rozgrzanym oleju do złocistego koloru, gotowe odsącz z tłuszczu papierowym ręcznikiem. Podawaj z ulubionym sosem.

Tosia

6 komentarzy:

  1. Oj, ślicznie wygląda!! Bardzo lubię porę, więc na pewno zapamiętam ten przepis.:)Bardzo fajny u Was!!Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też jestem fanką pora. Wiele lat zajęło mi przekonywanie się do niego, ale teraz lubię go właściwie w każdej postaci. I strasznie podobają mi się porowe krokieciki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ptasie_Mleczko22.03.2011, 16:34:00

    a co to za żółte esy-floresy na talerzu? :) to się je? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też od niedawna jestem wielką fanką pora. Twoja propozycja bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  5. Malutkie,śliczne pyszności! Tosiu,tapas po polsku brzmią cudnie.
    Pora uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się ten pomysł na pora, chociaż ja na przykład zjadam go praktycznie w każdej postaci i zawsze mi smakuje tak samo pysznie :D
    Ale taki...to coś zupełnie nowego!

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...