poniedziałek, 23 maja 2011

Twarogowe knedle z rabarbarem

 

Ostatnio wszędzie widziałam rabarbar! Być może dlatego, że sezon na te piękne różowe łodygi trwa tak krótko. Szczególnie na blogach kulinarnych każdy musiał koniecznie zrobić przysmak z rabarbarem w roli głównej. Powoli to szaleństwo ustępuje, pojawiają się inne sezonowe owoce i warzywa. Ja pomyślałam już nawet o śliwkach węgierskich i knedlach, ale do nich jeszcze daleka droga. Dlatego wpadłam na pomysł knedli z rabarbarem. Ich delikatnie twarogowe ciasto, kwaskowate nadzienie z rabarbaru i bułka tarta z cukrem i cynamonem to wspaniałe połączenie. Dlatego cieszmy się rabarbarem, bo sezon na niego tak szybko przemija!

  Twarogowe knedle z rabarbarem
250 g twarogu
150 g mąki pszennej
50 ml mleka
jajko
3 łodygi rabarbaru
4 łyżki cukru
Bułka tarta z cynamonem:
8 łyżek bułki tartej
4 łyżki masła
2 łyżi cukru
pół łyżeczki cynamonu

Ciasto:
Twaróg zgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jajko-mieszamy, następnie przesianą mąkę-mieszamy i na koniec dolewamy ok. 50 ml mleka (lub mniej) wyrabiając ciasto w kulę. Ciasto wkładamy do lodówki na czas w którym zajmujemy się rabarbarem.
Farsz: 
Łodygi rabarbaru myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Gotujemy na małym ogniu razem z cukrem około 4 minut.
Lepienie:
Ciasto na knedle wałkujemy na 1 cm, wycinamy kwadraty na które nakładamy rabarbarowy farsz i lepimy. Inną metodą jest odrywanie kawałków ciasta, nakładanie rabarbaru i klejenie knedli takiej wielkości jaka nam odpowiada. Twarogowe knedle wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 8 minut.
Bułka tarta:
Bułkę tartą prażymy na suchej patelni, po chwili dodajemy masło, cukier i cynamon. Podgrzewamy aż całość się rozpuści. Gotową cynamonową bułką tartą polewamy ciepłe knedle.

Tosia

21 komentarzy:

  1. Fajny pomysł. Twarogowe knedle to jedyne, które lubię ;) a z rabarbarem jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastico:) knedle bardzo lubię ale z rabarbarem jeszcze nie miałam przyjemności:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale bym takiego knedla zjadła, uwielbiam z bułeczką tartą!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta bułka tarta wygląda pysznie, mimo, że nie lubię klusek ani pierogów z owocami to jednak bym chętnie spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. takich jeszcze nie próbowaliśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajowy pomysł z tym rabarbarem w środku, zapowiada się smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. super! knedle... i z rababrbarem, ale pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Knedle?! Twarogowe?! Z rabarbarem?! Podajcie adres - jestem w oka mgnieniu! Ależ to prawdziwe cudo!!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Chociaz nigdy nie lubilam knedli 'na slodko' wygladaja cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wyborne, obłędne!
    och, ileż bym dała za takie rozpustne knedle.

    OdpowiedzUsuń
  11. Rewelacja ! :) Uwielbiam knedle (których już zresztą dawno nie jadłam!, a dodatek rabarbaru to super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale nabrałam ochoty na knedle! Strasznie dawno ich nie jadłam. Te na zdjęciu wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie przypomniałaś mu, że dawno dawno już nie jadłam knedlików!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. ... ale zjadłabym takiego knedlika 8)

    OdpowiedzUsuń
  15. knedle najbardziej lubię ze śliwkami, ale takie też z chęcią bym zjadła i może nawet poprosiła o dokładkę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniałe, nie jadłam jeszcze takich :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniały pomysł na knedle, koniecznie muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bajeranckie! Jaka szkoda, że rabarbarowy sezon już się kończy :(

    OdpowiedzUsuń
  19. Ile z tych proporcji wychodzi tak ok. knedli? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok. 8-12, zależnie od ich wielkości :)

      Usuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...