poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Tatar z wędzonego łososia


Romantyczne akcenty w jedzeniu zwykle kojarzą mi się z ciasteczkami, czekoladkami, czy innymi wariacjami na słodko. Mój ukochany, owszem zawsze je doceni, ale często ma do mnie pretensje, że próbuję go utuczyć (w szczególności, że sama sobie danej rzeczy odmawiam). Przedstawiam alternatywę do słodyczy, która może być równie romantyczna- tatar w serduszkach. 
Trochę naginam klasykę, bo tatar w oryginale przygotowywany jest z użyciem surowej ryby, ale dla mnie odrobina dymu nie tylko nie przeszkadza, ale dodaje specyficznego, lepszego smaku. 

Tatar z wędzonego łososia (dla ok. 4 osób)
- 500g wędzonego łososia w kawałku
- 50g kaparów
- 3 łyżki siekanych suszonych pomidorów
- 10 korniszonów
- ćwierć cebuli
- ćwierć jabłka 
- 2 łyżki siekanego świeżego koperku
- 2 łyżeczki musztardy miodowej
- sok z 1 cytryny
- pieprz
- kilka kropli tabasco

- razowe kromki
- masło
- rukola

- musztarda
- paski skórki cytrynowej

Posiekaj łososia i wrzuć do miski. Dorzuć kapary. Posiekaj suszone pomidory, korniszony, cebulę i jabłko i dorzuć do miski. Posiekaj drobno koperek i dorzuć do reszty. Dopraw musztardą, pieprzem, cytryną i tabasco. Na mój smak nie wymaga soli, gdyż łosoś jest słony sam w sobie. 
Przygotuj wykrawaczkę do ciasteczek w kształcie serca i upchnij w środku tatar. Podnieś delikatnie, a uzyskasz kształt serduszka.
Podawaj z razowymi tostami z masłem i rukolą. Udekoruj łyżeczką musztardy i skórką cytrynową na każdym sercu.

Śliwka

18 komentarzy:

  1. mm.. wygląda przepysznie :D chętnie bym się poczęstowała :>:>

    OdpowiedzUsuń
  2. Podziwiam kreatywność - niech no przyjdą walentynki - mój Luby cukrzyk na pewno doceni. :) Zdecydowanie bardziej zachęcające niż zwykły tatar. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo romantyczna przystawka:) i pięknie podana:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie podany łosoś.I pysznie.
    Mam nadzieję,że Ukochany docenił?

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja uwielbiam tatar, jesli wymieszamy wedzonego i surowego lososia, chociaz oczywiscie, to juz nie tatar ;))
    Brawa za pomyslowa prezentacje!

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam! Nie ruszam tylko wtedy, gdy ktoś dodaje jajko... do tego tatara nie pasuje za nic ;) Sposób podania - nie wyśniłabym go sobie nigdy, taki cudny :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. jaki romantyczny tatarek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł i wykonanie. No i mój ukochany łosoś, którego poprzedniej zimy miałam codziennie w kanapkach. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne na romantyczną kolację.

    OdpowiedzUsuń
  10. ale ładnie podane!
    mhm, zdecydowanie na kolację we dwoje.

    OdpowiedzUsuń
  11. cudowne te serduszka ;D na romantyczną kolację z Połówkiem idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Standardowego tatara nie jadłam wieki temu i nie wiem czy teraz bym się na niego skusiła, o wiele bardziej podoba mi się wersja z wędzonym łososiem:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wersja z wędzonym łososiem musi smakować obłędnie. :) A jeszcze tak pięknie podana! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mhmhmh.. zamawiam sobie dziś taką przekąskę ;-) Mam nadzieję, że nie będę musiała zbytnio długo czekać ;-P Mhmh.. wędzony łosoś.. mniam!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Mimo, iż nie przepadam za tatarem, to danie wygląda przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie jestem fanką mięsnego tatara, a łososiowego zjadłabym bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. jakie urocze serduszka, i ten chleb pięknie podany!

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...