poniedziałek, 31 października 2011

Pieczone figi z kozim serem, rozmarynem i miodem


Figi sprawiają mi jesienią wiele radości. Świetnie pasują do mięsa, idealnie komponują się z sałatką i deserami, a ja lubię je najbardziej w formie tej szybkiej przekąski. Te cztery składniki są jakby dla siebie stworzone, a przygotowanie zajmuje tylko 10 minut! 
Uwielbiam te owoce od samego momentu krojenia. Ta fioletowo-zielona skórka i ten piękny, różowy miąższ- sztuka w czystej formie, wymalowana przez samą naturę. Mam nadzieję, że szybko nie znikną ze sklepowych półek. 

Pieczone figi z kozim serem, rozmarynem i miodem (4 porcje)
- 4 figi
- ok. 50g kremowego koziego sera
- 4 gałązki rozmarynu
- ok. 2 łyżki miodu

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni z funkcją grillowania z góry. 
Przekrój figi z góry na ćwiartki, nie przecinając do końca. Rozszerz owoce i umieść w nich kulkę koziego sera. W ser wbij gałązkę rozmarynu i polej całość miodem.
Wyłóż figi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na najwyższą półkę i piecz ok. 5 minut. 

Śliwka

24 komentarze:

  1. Uwielbiam to połączenie!
    I chyba zaraz sobie zrobię...

    OdpowiedzUsuń
  2. Uff, dobrze, że bez boczku i innych wędliniastych:) sięgam przez monitor i opycham się, mniam, szkoda że do taniego wina nie pasują bo dzisiaj właśnie takie piję;)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności pokazujecie! Świetne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmmm... chociaż wolę figi na słodko, to jednak też wielbię te owoce:)

    OdpowiedzUsuń
  5. aaaa co za wspaniałe połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm... co za super zdjecie i super smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wielka szkoda, że figi nie rosną w moim ogórku ;-(



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie bym spróbowała, gdyby nie cena tych pyszności.
    Ale smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Łatwe i szybkie przygotowanie, a efekt boski! :) Uwielbiam figi w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie przepadam za figami, ale nie mogę im odmówić, że za każdym razem wyglądają smakowicie :)


    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Szkoda, ze u mnie tak ciężko gdziekolwiek trafić na figi. Uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealne połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda cudnie, a ja się tak boję koziego sera, brrr...! ;))

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam takie zestawienie :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeszcze nie jadłam figi z kozim serem. Hmmm... na jakieś imprezie muszę to zaliczyć na stole

    OdpowiedzUsuń
  16. mmm, pycha! albo z szynka parmeńską i kozim serem - uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. To musi być niebo w gebie!:-)

    OdpowiedzUsuń
  18. mniam to musi byc miod w ustach! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. alez pysznosci zaserwowalyscie-oblizuje paluszki,bylo przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kusisz tym figami, kusisz...

    OdpowiedzUsuń
  21. Mistrzowskie połączenie!!!

    OdpowiedzUsuń
  22. Właśnie wstawiłam do piekarnika:-))

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...