sobota, 1 października 2011

Słodka sobota #21: Cake pops!






































Jeśli jeszcze nie znacie słodkich koleżanek o nazwie cake pops - koniecznie musicie się z nimi bliżej zapoznać! 
Cake pops to coś w rodzaju naszej bajaderki, tyle, że na patyku :) Ciasteczkowe lizaki są urocze, a proces ich dekorowania to kreatywna zabawa. Mocno rywalizują o swoją popularność z muffinami i cupcakesami, więc nie byłabym zdziwiona gdyby zawładnęły cukierniczym światem.
Do tego wszystkiego są niezwykle wszechstronne. Tworząc je można za każdym razem otrzymać nowe kombinacje smakowe, zmieniając ciasto, krem, polewę i ozdobę. 
Ja na początek zdecydowałam się na dosyć podstawowe zestawienie, ciasto czekoladowo-pomarańczowe połączyłam z mascarpone, a cake popsy oblałam gorzką czekoladą, dekorując je kolorową posypką.  
Już się zastanawiam jaką formę, smak i dekorację będą miały moje następne cake popsy! 
Po inspiracje zapraszam was na stronę Bakerella :)
Słodkiej soboty! 


   
Cake pops
400 g ulubionego suchego ciasta (np. jogurtowe, murzynek)
200 g kremu (np. mascarpone, nutella, konfitura)
200 g czekolady (u mnie gorzka)
łyżka oleju
kolorowa posypka, wiórki kokosowe, zmielone orzechy

1. Upieczone i ostudzone ciasto kruszymy na drobny "piasek". Dodajemy krem i dokładnie mieszamy tworząc zbitą kulę. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na 15 minut.
2. Z ciasta formujemy kulki podobnej wielkości i ponownie wkładamy do zamrażarki na 15 minut.
3. Czekoladę z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
4. Kulki wykładamy z zamrażarki. Bierzemy patyczek i moczymy jego końcówkę w czekoladzie, a następnie wbijamy w środek kulki.
5. Ciasteczkowy lizak moczymy w rozpuszczonej czekoladzie i czekamy aż czekolada przestanie z niego kapać. Wtedy obsypujemy cake pops wybraną posypką i wbijamy w styropian, lub kładziemy do góry nogami na papierze do pieczenia.
Czynność powtarzamy za każdym razem. Cake pops chłodzimy w lodówce pół godziny, najlepiej smakują na zimno.



















Tosia 

36 komentarzy:

  1. nooooooooooo.....przeswietnie one wygladaja i jaka pokusa......
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł jako słodka przekąska na jakieś party:) zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. posłucham się i z pewnością się z nimi zapoznam bliżej :) cudne są

    OdpowiedzUsuń
  4. Zajadając cake pops, sobota na pewno będzie słodka!

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest genialne! Koniecznie wykorzystam, nawet śniadaniowo. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis, zapraszam do siebie, a blog dodaję do ulubionych/obserwowanych.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna propozycja i jak słodko wyglądają!! Już nawet wiem kiedy je zrobię :--)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mnie rozzbroiły te patyczki! Genialny pomysł! Pyszna przekąska, deser. Fajne zdjęcia, zwłaszcza to, jak maczasz w czekoladzie tego cudaka:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Co za rozpustna sobota!
    Lubię tak bardzo.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  10. piekne!!! czekam na nowe kombinacje smakowe tych boskch cake pops'ow :) slodkiego weekendu, Babeczki!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. nie no.. wyglądają obłędnie !
    czuję , że już wkrótce pojawią się w cukierni :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmmm, genialnie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale one piękne!:) Urzekające:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ajj! Poproszę takie jedno ciacho na patyku! ;D
    Piękne, no jestem zachwycona!

    OdpowiedzUsuń
  15. super!!! to ja poproszę takiego lizaczka:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super! Wygląda to świetnie i pewnie jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. super!! :) właśnie przeglądałam cake popsy na polecanej przez Ciebie stronie! jakie świetne garfieldy tam są :D świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale świetne;) powrót dzieciństwa! uwielbiam kolorowe posypki;d

    OdpowiedzUsuń
  19. W sam dla takich Łasuszków jak ja ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. Wyglądają uroczo! Pozdrawiam Studentki z Sopotu ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Już się w nich zakochałam! ;)) ale chyba nie będę czekać, aż zostanie mi jakieś ciasto tylko upieke- specjalnie dla tych cukierasów! ;))

    OdpowiedzUsuń
  22. Cudowne są te małe słodkości:). Dziękuję za wspaniały przepis:) Pozddrawiam

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...