sobota, 26 listopada 2011

Słodka sobota #29: Whoopie pies

Whoopie pies są nazywane zamiennie BFO, czyli Big Fat Oreo. Przypominają znane nam markizy, ponieważ cały w nich ambaras, żeby dwa ciasteczka chciały na raz być przełożone kremem. Klasyczne whoopie pies muszą być potwornie słodkie, bo między czekoladowymi ciastkami ukryty jest Marshmallow Fluff - krem na bazie popularnych, amerykańskich pianek. Powstają jednak różne wariacje na ich temat, szczególnie jesienią  pumpkin whoopies. 
Bardzo lubię cukier i przyznam, że nawet słodzę mleko, kiedy jem je z płatkami (co dziwiło i śmieszyło już nie jedną osobę). Stwierdziłam jednak, że krem z pianek marshmallow między czekoladowymi ciastkami to zdecydowanie przesada. Przeglądając różne przepisy wybrałam się do kuchni by stworzyć swoją jadalną wersję :)
Ciastka przełożyłam kremem podobnym do tego, który robię jako polewę do ciasta i babeczek marchewkowych.
Słodkiej soboty!:)
Whoopie pies
500 g pszennej mąki
150 g kakao
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
200 g cukru
jajko
90 g miękkiego masła
300 ml maślanki
Krem:
135 g serka śmietankowego (np. philadelphia)
50 g masła
100 g cukru pudru
łyżeczka ekstraktu z wanilli
łyżka startej skórki cytrynowej
łyżka soku z cytryny

1. Masło i cukier ubijamy na puszystą masę, dodajemy jajko. Suche składniki mieszamy i przesiewamy do miski. Odmierzamy odpowiednią ilość maślanki. Miksując masło z cukrem dodajemy na przemian, raz suche składniki, raz maślankę. Łyżką do lodów wykładamy kakaową masę i lekko spłaszczamy. Ciasteczka kładziemy na macie silikonowej lub pergaminie w małych odstępach. Pieczemy w 190 stopniach przez 12-14 minut. Upieczone ciastka studzimy na kratce.
2. Śmietankowy serek, miękkie masło, ekstrakt z wanilii i przesiany cukier puder ubijamy mikserem. Dodajemy skórkę i sok z cytryny i mieszamy. Krem przekładamy do szprycy.
3. Ciastka odwracamy do góry nogami, na połowę z nich wyciskamy krem, a drugą połową przykrywamy je tworząc ciasteczkowe kanapki.
4. Dodatkowo krem między ciastkami możemy posypać kolorowym cukrem.

Tosia

22 komentarze:

  1. Pycha;) Zaraz chyba jedno porwę;)

    OdpowiedzUsuń
  2. u nas dzisiaj też będzie słodka sobota, zaraz pieczemy z synkiem ciasto czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają śmiesznie, takie małe grubasy;) ale muszą smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. urocze! aż ręka sama po nie sięga :))

    Yummy & Tasty

    OdpowiedzUsuń
  5. zjadłabym do kawki- czarnej, niesłodzonej ;)

    kulinarnyoliwek.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie gigantyczne oreo baardzo mi się podoba! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kawa z takim ciastkiem- cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. twoja mnie cukrowa wersja kremu mi sie bardzie podoba
    :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają niezwykle kusząco! ze szklanką mleka(jednak nie słodzoną;) zapowiadają się bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Z pewnością warto skorzystać z Twojego przepisu ;-))) Ah te cukier.. :-)



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja również mam słodki ząbek i uwielbiam wszystko co zawiera cukier. Ze szklanką mleka muszą być w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  12. z Twoim kremem muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  13. świetnie te ciasteczka! lubię takie kremowe środki, zawsze zaczynam od kremu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. We francuskiej prasie przeczytałam, że whoopies to następcy macarons... no zobaczymy :) Na pewno są pyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  15. oj już od jakiegoś czasu czaję się żeby je zrobić- chyba mnie zmotywowałyście:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja też słodzę mleko z płatkami, jeśli raz na kilka lat zdarzy mi się coś takiego jeść! :D Nie znoszę za to oreo, ciekawa jestem smaku Twoich ciastek! ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. cudownie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Hey Foodies, this Whoopie Pie is a Recipe Guessing Game on Knapkins. Think your friends can win? http://knapkins.com/guess_games/801?source=blog

    OdpowiedzUsuń
  19. Herbaty wprawdzie nie słodzę, ale wypieki zdecydowanie lubię słodkie. Twoje wypasione kulki wyglądają niezwykle kusząco:)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...