niedziela, 18 grudnia 2011

Śniadanie do łóżka #27 Tosty francuskie z piernika























Pozostajemy w piernikowym klimacie! Wczoraj pojawił się na blogu przepis na pierniczki, a dziś chciałam pokazać jak pod koniec świąt możecie wykorzystać resztki pysznych dań.
Jeśli zostanie Wam piernik to zachęcam do spróbowania z niego tostów francuskich. W lipcu na 3 śniadanie do łóżka (teraz jest 27!) przygotowałam tosty francuskie z chlebka bananowego. Wtedy zakochałam się w tym smaku, ale muszę przyznać, że tosty z piernika smakują jeszcze lepiej!
Całość dopełniają plastry kandyzowanej pomarańczy, oblane czekoladą, moja ulubiona świąteczna słodka przekąska. Korzystając z tego przepisu możecie go modyfikować, rezygnując z plastrów pomarańczy, wykorzystując jedynie skórkę.
W tle zdjęcia możecie zobaczyć jak szybko można całkiem efektownie polukrować pierniczki. Co roku obiecuję sobie, że przyłożę się bardziej do lukrowania. Jednak teraz mam wyjątkowo szalony i napięty grafik, może więc w przyszłe święta.. :)

Tosty francuskie z piernika
2-3 kawałki piernika
jajko
100 ml mleka
łyżeczka miodu
szczypta cynamonu
szczypta suszonego imbiru

Piernik kroimy na plastry. Jajko rozbełtujemy z mlekiem, miodem i przyprawami, dodajemy kawałki piernika i moczymy minimum 10 minut.
Tosty smażymy na maśle z dwóch stron do zarumienienia. Podajemy z kandyzowaną pomarańczą i miodem.

Kandyzowane plastry pomarańczy w czekoladzie
2 pomarańcze
500 ml wody
200 g cukru
100 g gorzkiej czekolady

Pomarańcze kroimy w cienkie plastry. Zalewamy szklanką wody (250 ml) i gotujemy przez 15 minut. Wodę odlewamy i zalewamy ponownie szklanką wody, dodając cukru. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Odsączamy plastry i suszymy na kratce przez noc.
Następnego dnia rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Smarujemy lub polewamy czekoladą kandyzowane plastry.

Tosia

27 komentarzy:

  1. :D mhmmmm jakie pyszne! oddaj :D takie śniadanko jakbym dostałą :D hihi zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały świąteczny recykling :D

    OdpowiedzUsuń
  3. o kurczę, kolejny wspaniały pomysł na Waszym blogu!
    nigdy nie pomyślałam żeby z ciasta zrobić coś a'la tosty francuskie .. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ach mój Ty pierniczku :D

    OdpowiedzUsuń
  5. tosty francuskie z piernika? brzmi ciekawie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zgodzę się z komentarzem o recyclingu, świetny pomysł i z tego, co słyszałam już od kilku osób bardzo smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wiedziałam, że z piernika można wyczarować takie smaczne śniadanko!

    OdpowiedzUsuń
  8. na coś takiego bym nie wpadła, ale fajnie poczuć taki świąteczny nastrój ;]

    OdpowiedzUsuń
  9. Tosty z piernika, co jeszcze? :) Chciałabym, żeby zaserwowano mi kiedyś takie śniadanie...

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow! Podoba mi sie ta propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Doskonały pomysł. Cudowne, świąteczne śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. z piernika? jestem bardzo ciekawa tej kompozycji smakowej. Wyglądają pysznie. Zapisze sobie i chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  13. ale fajnie! nigdy nie wpadłam na to żeby do tostów francuskich używać ciasta. dlatego wypróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł takie tosty z piernika, muszą smakowac nieziemsko!:-) A połączenie czekolady z pomarańczą równiez uwielabiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny pomysł na zużycie starego piernika, bo ja zjadam tylko taki świeżo upieczony ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniałe królewskie śniadanie!
    Gratuluję kreatywności.
    Chciałabym takie kiedyś zjeść.

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajny pomysł:) Uwielbiam piernik:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zamawiam takie śniadanie - jutro o 9.00;)
    Pyszne! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  19. te tosty kuszące, co prawda piernika nie udało mi się zachować do świąt (już zjedzony!), ale może pierniczki też by się sprawdziły w roli tostów? jak zostaną to wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Śniadanie dla piernikowego miłośnika! :D Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  21. tosty z piernika! na to bym nie wpadła. uwielbiam Wasz blog za tak niekonwencjonalne pomysły :D

    OdpowiedzUsuń
  22. super! aż się zastanawiam czy nie kupić sklepowego piernika i tak go nie przerobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Też robię tosty z chlebka bananowego i je ubóstwiam! Z piernika też zrobię, skoro tak polecasz :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie pogniewałabym się, kiedy ktoś przygotowałby mi takie tosty na świąteczne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Niewyobrażalna rozpusta. A ja lubię kulinarną rozpustę. Bardzo lubię... ;))

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...