sobota, 31 grudnia 2011

Słodka sobota #34: Noworoczny sernik różany



Serniki to chyba jedno z najczęstszych ciast prezentowanych na naszym blogu. Na święta Tosia prezentowała piernikowy, był też mandarynkowy, czy dyniowy, więc zaczęłam wierzyć, że zaczęcie Nowego Roku kolejnym sernikiem może przynieść nam szczęście (na pewno większe niż czerwona bielizna, która wywołuje między nami spory o jej niezwykłe właściwości przed każdym Sylwestrem). 

Razem z tym różanym sernikiem życzymy wszystkim czytelnikom świetnej Sylwestrowej zabawy oraz, przede wszystkim, samych udanych wypieków w nadchodzącym roku. 

Noworoczny sernik różany (forma 28 cm)
- 200g ciasteczek korzennych
- 110g masła
- 1 kg ricotty
- 6 jajek
- 200g cukru
- 1 laska wanilii
- sok i skórka z 1 cytryny
- 200ml śmietany 36%
- 100g rodzynek
- 250g konfitury z płatków róży (+ ewentualnie sok z cytryny, gdyby była zbyt słodka)

Masło roztop w małym rondelku i odstaw do wystygnięcia.
Herbatniki zmiksuj w blenderze lub dokładnie zmiażdż w moździerzu. Połącz w misce z roztopionym, wystudzonym masłem i pomieszaj, aż masło dokładnie pomiesza się z herbatnikami.
Tę masę wysyp na blachę i uformuj spód, tworząc wyższe boki. Wsadź blachę do lodówki.
W czasie, gdy spód schładza się w lodówce, przygotuj masę sernikową.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Do małej miseczki wysyp rodzynki i zalej wrzątkiem. Daj im zmięknąć przez kilka minut i odsącz je z wody.
W dużej misce zmiksuj ricottę, cukier, jajka, wydrążone z laski wanilii ziarenka, starą skórkę z cytryny i sok. Miksuj przez około 5 minut. Następnie dodaj śmietanę i rodzynki i wymieszaj trzepaczką.
Całość przelej na blachę z wcześniej przygotowanym spodem i piecz przez 1 godzinę i 20 minut.Odstaw w chłodne miejsce do ostygnięcia (na przykład na zewnątrz), posmaruj równomiernie konfiturą różaną a następnie chłódź w lodówce przez kilka godzin (a najlepiej całą noc).

Śliwka

13 komentarzy:

  1. pychotka:) pysznego Nowego Roku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowity! :) Przypomniał mi pączki z nadzieniem różanym ;)
    Najlepszego w Nowym Roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik zawsze jest dobry ;) U mnie też dzisiaj się pojawił, z rosą w wykonaniu mojej mamy.
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie wielbicielki serników to istne pokuszenie dla podniebienia i dla oczu;)
    Życzę samych pozytywnych chwil w nowym roku!
    M.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak Wy tak witacie Nowy Rok to ze ślinką na ustach czekam na więcej!!!
    Wszystkiego dobrego! :*

    OdpowiedzUsuń
  6. To jest coś pysznego na rozpoczęcie 2012 roku!
    Możemy się wymienić porcjami na moją Charlotte...

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiego sernika jeszcze nie jadłam! Świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały sernik. Ale dzisiaj mam ochotę na ciasto... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jak z ricotty to musi być bombowy!

    Mi niestety moja konfiturka spleśniała :(

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. O jaki piękny sernik! Dosiego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ojej! I do tego konfitura różana.. mniam!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...