wtorek, 3 stycznia 2012

Lekka sałatka z orientalnym dressingiem


Już chyba czas powoli pożegnać się z bezgranicznym hulaniem po lodówce. Najpierw święta, a później nie było po co się oszczędzać, bo przecież lepiej od nowego miesiąca, roku, poniedziałku...
A więc powoli, żeby organizm nie doznał szoku, odkładam najlepszy na świecie pasztet dziadka, ulubioną sałatkę śledziową, czosnkowe ogórki, różany sernik i przestawiam się na pyszną bombę, nie kaloryczną, a witaminową.
Ta sałatka jest niesamowicie prosta i szybka ( nawet najbardziej opieszałym nie zajmie dłużej niż 10 minut), a do tego idealnie komponuje się z orientalnym dressingiem. Ja zjadłam ją na drugie śniadanie, ale świetnie zagra też jako dodatek drugoplanowy. 

Lekka sałatka z orientalnym dressingiem (1 porcja)
- garść roszponki
- garść kiełków lucerny
- pół pomarańczy
- 3 rzodkiewki
- ok. 10 listków kolendry
- 1 łyżka pistacji obranych ze skorupek

Dressing
- 2 łyżki sosu sojowego o mniejszej zawartości soli (zielona nakrętka)
- sok z połówki limonki
- 1/4 małego ząbka czosnku
- mały (ok 0,5cm) kawałek świeżego imbiru
- 1 łyżeczka cukru

Pomieszaj ze sobą w miseczce roszponkę, kiełki i liście kolendry. Rzodkiewki pokrój w cienkie i pomieszaj z resztą składników. Pomarańcze obierz odcinając najpierw po plastrze z góry i z dołu a następnie odcinając skórkę pionowo pozbywając się również białej błony. Pokrój ją na średniej wielkości plastry, przekrój je na pół i pomieszaj z resztą sałatki. Pistacje poszatkuj i posyp nimi sałatkę.
Przygotuj dressing. Połącz sos sojowy i limonkę. Małe kawałki czosnku i imbiru przeciśnij (lub zmiażdż i mocno posiekaj) i dodaj do sosu. Dodaj cukier i mieszaj aż się rozpuści.
Polej sałatkę dressingiem bezpośrednio przed podaniem.

Śliwka

22 komentarze:

  1. jak szybka, prosta i zdrowa - to coś dla mnie:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie sałatki lubię najbardziej! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj tak, po świętach i tych rarytasach chce się czegos prostego i zupełnie innego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie, nowocześnie i elegancko.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajna sałatka, zdecydowanie moje ulubione smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. I pałeczki są! :D Chciałabym spróbować nimi jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie myślałam, że sos sojowy można wykorzystać jako składnik dressingu do sałatki. Ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. I skład sałatki, i dressing warte wielokrotnego odtworzenia. I pięknie sfotografowane! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Brzmi świetnie :) Czas zacząć przepraszać się z pałeczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Intrygująca sałatka. Pałeczek używałam jak na razie tylko raz i muszę jeszcze poćwiczyć ich obsługę ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo ciekawa propozycja ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. po świętach to najlepsze jedzonko na świecie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lekka, kolorowa, z świetnym sosem. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  14. znakomita propozcyja. fajne połączenie smaków no i bardzo ładnie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  15. taka sałatka to idealna przekąska. Uwielbiam łączyć warzywa z owocami.

    OdpowiedzUsuń
  16. MHmh.. Lekka przekąska niczym babie-lato ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...