niedziela, 8 stycznia 2012

Śniadanie do łóżka #30: Kaiserschmarrn- austriacki omlet z domowym musem jabłkowym


Dzisiejsze śniadanie przywołało tyle wspaniałych wspomnień! Pamiętam, jak zmęczona narciarskimi zmaganiami dobijałam do restauracji na stoku i zamawiałam sobie to właśnie danie. Niby obiad, niby deser zawsze dodawał nam energii na następne zjazdy. 
W domu nazywaliśmy to zdrobniale "kajzerkami". Więc zawsze gdy wracałam ze szkoły i czułam ten piękny zapach, krzyczałam w drzwiach "Mamooo są kajzeeeerki?", a ona otwierała piekarnik (w którym czekały na nasz powrót) i cały dom wypełniał się ich słodyczą. 
Dzisiaj jadłam je po raz pierwszy od lat, bo ostatnio jakoś o "kajzerkach" zapomnieliśmy, a narty dopiero przede mną. Są pyszne jak zwykle, nic się nie zmieniło.
 Dla mnie śniadanie idealnie, nic dodać nic ująć. 

Kaiserschmarrn- austriacki omlet z domowym musem jabłkowym (2-3 porcje)
- 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 250g mąki
- 1 filiżanka mleka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 4 łyżki masła
- 100g rodzynek
- 2 łyżki rumu
- cukier puder (do posypania)
- oliwa (do smażenia)

Mus:
- 3 średnie kwaśne jabłka
- filiżanka wody
- ewentualnie sok z cytryny/ cukier ( w zależności od smaku jabłek)

Zacznij od musu. Obierz jabłka ze skórki i pokrój na małe kawałki, pozbywając się gniazd nasiennych. Wrzuć je do rondelka i zalej połową filiżanki wody. Zagotuj. Gdy jabłka się zagotują a woda wyparuje, dodaj kolejną połowę filiżanki i gotuj aż wytworzy się w miarę jednolity mus. Moje jabłka miały perfekcyjny smak, dodałam tylko sok z połówki cytryny, jeśli twoje są za mało kwaśne, lub za mało słodkie, dopraw je wedle uznania.
Rodzynki zalej rumem i pomieszaj. Odstaw na później.
Oddziel żółtka od białek i umieść je w dwóch osobnych miskach. Masło roztop w małym rondelku
Do żółtek dodaj cukier i zacznij miksować. Dodaj mąkę i mleko, zmiksuj. Powstanie kleista masa. Dodaj wystudzone masło i zmiksuj.
W oddzielnej misce ubij białka ze szczyptą soli. Gdy są już na tyle ubite, że odwrócone do góry nogami trzymają się w misce, dodaj je do drugiej masy razem z rodzynkami i pomieszaj łyżką, żeby stworzyły jednolitą masę (nie miksuj, bo białka opadną).
Patelnie wysmaruj oliwą i rozgrzej. Wylej na nią grubą warstwę omleta i smaż z dwóch stron aż się zetnie. Porwij omlet na kawałki, posyp cukrem pudrem i podaj z musem jabłkowym. Możesz podać na ciepło lub na zimno (ja wolę na zimno).

Śliwka

24 komentarze:

  1. Pyszności. To chyba mój ulubiony omlet :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie, dawno u mnie nie gościł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam mus w słoiku, więc chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam. To był pierwszy omlet jaki samodzielnie zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne rozpoczęcie dnia;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja wczoraj jadłam ten omlet :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Nazwy wypowiedzieć nie potrafię, prędzej połamie sobie język, ale omlet chętnie zjem:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdecydowanie mój ulubiony omlet! Śniadaniowy lider:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam go, kojarzy mi się z tym samym i właśnie dziś na stoku raczyłam się nim, kiedy przemókł mi tyłek i twarz odmarzła ; ) mus jabłkowy - świetny dodatek!

    OdpowiedzUsuń
  10. domowy mus jabłkowy wymiata! ;]

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie w domu dziś podobne aromaty się unosiły, ale niedługo na blogu będą :)
    Pyszny omlecik :)

    OdpowiedzUsuń
  12. omlet + jabłka - ideał ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. wspaniale wygląda :) pycha...

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. hm, czuję się w obowiązku wypróbować, ciekawe czy mi wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. omlecik w takim wykonaniu zjadłabym, ale tak naprawdę zachwycam się tym talerzem:) piękny

    OdpowiedzUsuń
  16. Najlepszy w całym omletowym świecie.

    OdpowiedzUsuń
  17. pychota! Mały I będzie uwielbiał!

    OdpowiedzUsuń
  18. Mhmh.. palce lizać!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubię omlety i jest to danie często goszczące na moim śniadaniowym stole. Kaiserschmarrn omlet jadłam już jakiś czas temu i choć jest całkiem smaczny, to jednak nie do końca trafił w mój gust, może dlatego, że jestem też fanką puchatych placuszków? :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda mega smacznie ;-) Co prawda zawsze robię zwyczajny omlet i pałaszuję go z dżemem albo nutellą, to muszę powiedzieć, że to wygląda mega smakowicie ;-)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...