czwartek, 8 marca 2012

Placuszki ziemniaczano-szpinakowe i relish z mango

Miałam okazję przyjmować dziś specjalnych gości (rodziców chłopaka) na kolacji. Na szczęście znają oni już doskonale moją kuchnię, dlatego nie musiałam się specjalnie stresować. 
W ramach atrakcji przygotowałam dla nich kulinarną podróż po różnych zakątkach świata. Na podstawie menu wybierali po kolei jaką kuchnię chcą skosztować. Jedną z nich była kuchnia hinduska, czyli grillowane placuszki szpinakowo-ziemniaczane. Przyprawiłam je czosnkiem kuminem, imbirem i kolendrą. Placuszki zostały podane z jogurtem ze świeżą miętą i pikantnym relishem z mango. Danie wyszło niezwykle delikatne, a przy tym aromatyczne i świetnie współgrało z ostrym owocowym sosem.
Na koniec goście mieli prawo ocenić wszystkie dania i z siedmiu dań placuszki zdobyły zdecydowanie najwięcej punktów. Chyba nie muszę zatem dłużej Was do nich zachęcać? :)

Placuszki ziemniaczano-szpinakowe
2 średniej wielkości ziemniaki
110 g świeżego szpinaku
2 łyżki posiekanego, świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
4 łyżki mąki
pół łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka ziaren kuminu
łyżeczka ziaren kolendry
łyżeczka suszonego imbiru
pół łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka soli
świeżo mielony pieprz
łyżka masła
łyżka oliwy arachidowej

1. Na suchej patelni podgrzewamy kumin i kolendrę aż lekko się zarumieni i poczujemy aromatyczny zapach. Przyprawy przekładamy do moździerza i rozcieramy na "piasek".
2. Gotujemy dwa obrane ziemniaki, a następnie robimy z nich puree za pomocą tłuczka.
2. W woku lub głębokiej patelni roztapiamy łyżkę masła z oliwą arachidową, wrzucamy posiekany czosnek, imbir, 2 łyżeczki powstałej przyprawy na bazie kolendry i kuminu, suszony imbir  i ostrą paprykę. Szklimy 2 minuty i dodajemy świeże liście szpinaku, dusimy przez kilka minut do dokładnego połączenia i podgrzania składników.
3. Podgrzany szpinak łączymy z puree ziemniaczanym, mąką, sodą oczyszczoną, solą i pieprzem. Formujemy z masy kotleciki (w kształcie przypominające kotlety mielone) i wkładamy do lodówki na pół godziny.
4. Patelnię do grillowania smarujemy za pomocą pędzelka oliwą i rozgrzewamy. Na gorącą patelnię przekładamy ostrożnie placuszki (mogą się na początku trochę rozpadać) i grillujemy z każdej strony przez ok. 3 minuty.
5. Gotowe placuszki podajemy na relish'u z mango, z jogurtem naturalnym i miętą.

Relish z mango 
mango
sok z połowy limonki
skórka z połowy limonki
pół małej, czerwonej cebuli
1/3 papryczki chili
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
szczypta soli

Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy sok i skórkę z połowy limonki, jogurt naturalny i papryczkę chilli. Blendujemy przez 3 minuty na gładką masę, dodajemy posiekaną w drobną kosteczkę czerwoną cebulę, solimy do smaku i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.


Tosia

16 komentarzy:

  1. szpinak i mango ciekawe i z pewnością pyszne połączenie :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyjątkowe placuszki, dla wyjątkowych gości:) Na pewno byli zachwyceni. Fantastyczne! Bardzo apetyczne i na pewno smaczne. Z chęcią wypróbuję przepis, bo lubię takie smaczki.

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie kolory, wiosennie u was.

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam :D ten relish brzmi bosko!

    OdpowiedzUsuń
  5. placuszki wyglądają apetycznie, aż się proszą żeby spróbować :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam! Uwielbiam szpinak:) W takim wydaniu jeszcze go nie widzialam ani nie probowalam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają pięknie i do tego to mango - super ładna kompozycja kolorystyczna, aż chce się jeść:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Placki ziemniaczane ze szpinakiem? Nigdy nie wpadłabym na takie połączenie, ale brzmi fantastycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. lubię takie połączenia. Placki ziemniaczane z cukinią, ze szpinakiem. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. placuszki super ;) po raz pierwszy słyszę o czymś takim jak relish :|.. ale wygląda bardzo smakowicie ;]

    OdpowiedzUsuń
  11. Gratulacje, że udało Ci się oczarować Twoich szczególnych gości :)
    Wytrawne placuszki, słodki sos... Jestem ciekawa, jak całość się komponuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł na placki - jestem zdecydowanie ZA ;).
    I gratuluję reakcji gości ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten chłopak to musi mieć z Tobą dobrze! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Rozpieszczasz kulinarnie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają świetnie, niebanalnie. Zapewne mają ciekawy i wyjątkowy smak :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...