czwartek, 22 marca 2012

Razowe naleśniki z kurczakiem i szpinakiem



Jedząc naleśniki prawie zawsze mam wyrzuty sumienia, więc postanowiłam wreszcie zabrać się za wersję bardziej dietetyczną. Prawdę mówiąc, smakują mi nawet bardziej niż zwykłe. Zaplanowałam je na drugie śniadanie i wyszło z tego coś całkiem ciekawego, więc polecam. Ja wybrałam farsz z kurczaka i szpinaku, ale eksperymenty są jak najbardziej mile widziane;)

Razowe naleśniki z kurczakiem i szpinakiem (3 sztuki)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 80g mąki pszennej razowej
- 80ml mleka

- 150g rozdrobnionego szpinaku
- pierś z kurczaka
- pół małego jabłka
- 60g fety
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- sól
- oliwa

Składniki na naleśniki pomieszaj trzepaczką w misce, aż powstanie gładka masa. Na patelni rozgrzej oliwę i nakładaj chochlą porcje ciasta (1 chochla- 1 porcja) rozsmarowując je na patelni. Smaż z dwóch stron, odłóż na talerz i powtórz czynności przy następnych.
Jeżeli używasz mrożonego szpinaku, rozmroź go na patelni, aż odparuje cała woda. Przerzuć do miseczki. Wymieszaj dokładnie z fetą, pieprzem i wyciśniętym ząbkiem czosnku.
Pierś z kurczaka wymieszaj łyżką oliwy i ulubionymi przyprawami. Grilluj na patelni grillowej (albo upiecz). Pokrój na małe kawałeczki i dodaj do szpinaku.
Jabłko obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do farszu. Całość dopraw solą wedle uznania.

Śliwka

20 komentarzy:

  1. Jadam naleśniki z wytrawnym farszem chyba nawet częściej, niż słodkie. Świetne pierwsze czy drugie śniadanie :)
    No i zieleń, która coraz odważniej przejmuje niejedną kuchnię...

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię takie naleśniki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, jabłko mnie zaskoczyło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. koniecznie spróbuję z dodatkiem jabłka :).

    OdpowiedzUsuń
  5. Wersja nalesnikow bardziej dietetycznych to cos zdecydowanie dla mnie ;) przepis super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie i zdrowo :) Uwielbam nalesniki ze szpinakiem, ale razowych ( tylko z razowej maki jeszcze nie jadlam. Na pewno wyprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. :D mniam! ale nie rozumiem dlaczego po zwykłych czujesz wyrzuty sumienia :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne! Uwielbiam szpinakowe naleśniki, może się dziś skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie ładne! mnie takie nie wychodzą:(

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo apetycznie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo apetyczne danie, a zarazem zdrowe;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Można powiedzieć że się zgrałyśmy, bo ja zrobiłam naleśniki z pesto. Bardzo podoba mi się Wasz pomysł, a ponieważ odkryłam po latach, że naleśniki nie muszą być koneicznie na słodko, z chęcią spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają na bardzo zdrowe, wręcz odchudzające;-))

    OdpowiedzUsuń
  14. pyszności! plus za ta zieleń - fajnie się komponuje z lekko brązowymi naleśnikami :]

    OdpowiedzUsuń
  15. kurczak, szpinak, naleśniki wszytko lubię, muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie naleśniki w sam raz dla mnie :-D

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...