niedziela, 25 marca 2012

Śniadanie do łóżka #41: Wielkanocne pancakes z mąki kukurydzianej








































Wczoraj pisałam o tym, że powoli rozmyślam o Wielkanocy. Widać to także w dzisiejszym śniadaniu do łóżka w postaci amerykańskich placuszków.
Muszę przyznać się do tego, że jestem trochę uzależniona od kupowania kuchennych gadżetów. Nie mogłam przejść obojętnie obok foremek w kształcie piskląt. W założeniu foremka przeznaczona jest do jajek sadzonych, ale ponieważ jakiś czas temu pokazywałam Wam jajka w kształcie serduszka zdecydowałam, że wykorzystam ją do zrobienia placuszków.
Wybór padł na moje ulubione pancakesy, podmieniłam jednak mąkę pszenną na mąkę kukurydzianą z nadzieją, że placuszki wyjdą żółte niczym wielkanocne kurczęta. W efekcie wyszły raczej rumiane pisklaki, które ozdobiłam suszoną żurawiną i truskawkami z Hiszpanii (tak za nimi tęskniłam, że nie przeszkadza mi, że są z importu).
Dodatkowo dzięki mące kukurydzianej pancakesy mogą jeść osoby będące na diecie bezglutenowej :)


Wielkanocne pancakes z mąki kukurydzianej
  • 375 g mąki kukurydzianej
  • 350 ml mleka
  • 2 jajka
  • 60 g masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy by ostygło. Do dużej misy wsypujemy mąkę kukurydzianą, mieszamy z cukrem, sodą. Wbijamy jajka, wlewamy mleko, ekstrakt z wanilii i rozpuszczone masło i miksujemy przed dwie minuty do połączenia składników.
  2. Na rozgrzaną suchą patelnię kładziemy foremkę, wylewamy ciasto i smażymy z dwóch stron po kilka minut, do zarumienienia.
  3. Placuszki posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy suszoną żurawiną oraz truskawkami.

Tosia

33 komentarze:

  1. Macie bardzo fajne gadżety do różnych wypieków i w ogóle;) dania zawsze wyglądają tak oryginalnie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie słodkie kaczuszki ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczności, piękności i nawet ładniejsze takie rumiane!

    OdpowiedzUsuń
  4. coś dla mojej bratanicy-niejadka...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. przeurocze śniadanie:))) pozdrawiam wiosennie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. jakie słodkie! mogę wpaść na śniadanie jutro? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kukurydza dzis kroluje ;p swietne wyszly te kurczaki, swieta poczulam ;)
    Fajnie tez sie barwi ryz syropek z kiwi ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Gdzie można się w takie foremki zaopatrzyć?
    Widok cieszy oko i niewątpliwie podniebienie:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Prześliczne i przesmaczne :D

    OdpowiedzUsuń
  11. urocze, widziałam te formy i żałuje ze nie wziełam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniały pomysł! Piękne kurczaki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale słodziaki! I te truskawkowe dzióbki! :3
    No bomba!

    OdpowiedzUsuń
  14. przesłodkie te kaczuszki. Jak dla mnie bomba :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. To się nazywa kacze śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają cudownie i naprawdę przywołują Wielkanoc. Są słodziutkie!!!
    Czas na zakupy w Rossmanie. Nieodwołalnie. :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Pysznie wyglądające bezmięsne ptaszki ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Hihi:) jakie fajne kaczuchy:D

    OdpowiedzUsuń
  19. Ekstra! :-)
    Dzieciaki byłyby zachwycone :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudowne! Jestem pod wrażeniem:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Niesamowicie uroczo wyglądają :))))

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  22. ależ prześliczne :). Też często kupuję tego typu kuchenne gadżety ;p.

    OdpowiedzUsuń
  23. haha, mięsno-bezmięsne śniadanie :)))

    OdpowiedzUsuń
  24. o istna rewelacja! urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Pisklaki są po prostu urocze!
    Nałogowe kupowanie gadżetów kuchennych- skąd to znam:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Świetne pankejki! :)
    Ile pisklaczków wychodzi z tych składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pamiętam dokładnie liczby, więc nie chcę skłamać, ale chyba nawet kilkanaście pisklaczków :)

      Usuń
  27. Wspaniały i kreatywny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wyszłoby gdybym dała mleko sojowe i nie dawała cukru?

    OdpowiedzUsuń
  29. Oczywiście, z mlekiem sojowym będą miały podobną konsystencję, brak 3 łyżek cukru nie zmieni ciasta, a jedynie jego smak, także śmiało możesz przerobić przepis na swoje potrzeby.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...