sobota, 21 kwietnia 2012

Słodka sobota #50: Profiterolki z kremem migdałowym

Dokładnie pamiętam jak kilka lat temu po raz pierwszy spróbowałam profiterole. Siedziałam z moim chłopakiem w restauracji w Barcelonie, kiedy podekscytowany zameldował mi, że w karcie deserów jest profiterole i koniecznie musimy go zamówić.
"Profi-co?"- pomyślałam.
 Do niedawna wciąż nie mogłam zapamiętać tej nazwy. Dostaliśmy pysznego ptysia z kremem i podaną oddzielnie gorącą czekoladą. Po prostu bajka.
Ostatnio natknęłam się na zdjęcie, które uwieczniło tamtą chwilę, gdy wysmarowana czekoladą zajadam się tym rarytasem. Pomyślałam, że koniecznie muszę powtórzyć to w domu i oto efekt.

Profiterolki z kremem migdałowym* (12 sztuk)
Ciasto:
- 60ml mleka
- 60ml wody
- 50g masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 75g mąki
- 2 jajka

Krem:
- 200ml mleka
- 50g mielonych migdałów**
- 3 żółtka
- 25g mąki
- 50g cukru

- 100g gorzkiej czekolady

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Do garnka wlej mleko i wodę. Dodaj do nich masło, sól, cukier i zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z palnika i dodaj mąkę. Mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa. Włącz palnik i smaż przez ok. 1 minutę na średnim ogniu, aby podsuszyć ciasto.
Przełóż ciasto do miski, dodaj jajka i zmiksuj na gładką masę. Powstałą masę przełóż do szprycy cukierniczej i wyciśnij tworząc 12 kółek o średnicy 4cm bezpośrednio na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Piecz przez ok. 15-20 aż zbrązowieją. Odstaw do ostygnięcia.
W tym czasie przygotuj krem. Do garnka wlej ok. 1/4 wody, ustaw na nim metalową miseczkę, aby stworzyć kąpiel wodną. Do miseczki wlej mleko i wsyp cukier. Rozgrzej palnik pod garnkiem.
W oddzielnej miseczce wymieszaj żółtka z mąką. Gdy mleko będzie ciepłe, do żółtek dodaj ok. 2 łyżki, aby je ogrzać. Wymieszaj i wlej żółtka z mąką do głównej miski nad garnkiem. Mieszaj trzepaczką przez kilka minut, aż krem mocno zgęstnieje. Zdejmij z garnka i odstaw ostygnięcia. Gdy ostygnie dodaj mielone migdały.
Wystudzone ciasto przekrój wzdłuż. Do dolnej części nałóż ok. 1 łyżkę kremu i przykryj górną częścią.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej profiterolki.

Śliwka

*przepis na ciasto ptysiowe z książki "Jajka" M.Roux
** ja zwykle ucieram w moździerzu płatki migdałowe

18 komentarzy:

  1. No i po co to zobaczyłam??! Teraz chcę taką natychmiast, bo będę płakać, buuuuuuuuu

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie lubiłam ptysiowych ciastek, ale te wyglądają smakowicie :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda,że nie podzieliłaś się z nami tym zdjęciem :)
    Ja dotąd nie mogę zapamiętać nazwy tej pyszności! Muszę kiedyś spróbować takie coś popełnić, wyglądają tak pysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisuję! Są świetne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja spotkałam się z nazwą popovers, czy to nie to samo?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta czekolada wygląda świetnie:-). Już wyobrażam sobie ten smak!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak wspaniale się prezentują! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygladaja az zbyt pieknie, jem ekran :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto parzone pieczone w piekarniku ciekawe. Uwielbiam takie eklerki, ciastka ptysiowe ale oficjalna nazwa ciężka do zapamiętania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. parzone zawsze się piecze w piekarniku, przecież nie gotuje się go;)

      Usuń
  10. Juz sama nazwa "profitelrolki" brzmi jakos tak figlarnie, uroczo, zwodniczo lekko. Ten migdalowy krem musi byc wspanialy...

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmm... coś pysznego;) zawsze miałam do nich słabość;)

    OdpowiedzUsuń
  12. ślinka cieknie na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ech rozmarzyłam się, tym bardziej, że już od dawna myślę o zrobieniu sobie takich malutkich cudeniek :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Krem migdałowy? Nie no.. nie wytrzymam i muszę to koniecznie wypróbować;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...