środa, 4 lipca 2012

Krewetki w kokosowej panierce z orientalnym majonezem



Ze wstrętem do krewetek spotykam się tak często, że zaczynam wierzyć, że to jakaś plaga! Pewne rzeczy potrafię zrozumieć, niektóre smaki są tak charakterystyczne, że niektórym nie odpowiadają, ale krewetki? Przecież są niczym gąbka, która nasiąka takim smakiem, jaki akurat im nadasz. 
Ja nie pamiętam kiedy spróbowałam ich po raz pierwszy, ale doskonale sobie przypominam, że już jako małe dziecko byłam ogromnie uradowana, gdy zobaczyłam je w menu. 
Może byłam pod tym względem wyjątkiem, ale jako dziecko próbowałam wszystkiego, a gdy coś mi nie smakowało, starałam się próbować za jakiś czas, aby sprawdzić czy faktycznie mi nie smakuje. Mam to do dzisiaj, choć na palcach jednej ręki potrafię wymienić rzeczy, których nie lubię. Ostatnio po raz setny spróbowałam bób, który po prostu mnie nie przekonuje. I pogodziłabym się z tym, że może nie jesteśmy sobie przeznaczeni, ale intryguje mnie, że nie spotkałam jeszcze osoby, która tak jak ja nie przepadałaby za bobem. Słyszę zawsze, "Nie lubisz bobu?! Pewnie nie jadłaś dobrze przyrządzonego, młodego, z masełkiem". Jadłam. I nadal mi nie smakuje. 
Ostatnio wszystkie dzieci, z którymi się stykam okazują się "niejadkami". Obserwuje matki, które patrzą z zadowoleniem jak ich dziecko zajada się suchym makaronem, lub panierowanym kurczakiem bez smaku, bo przecież "coś zjadł". Byłam też naocznym świadkiem, gdy matka powiedziała dziecku chcącemu spróbować świeżej kolendry "Ty bierzesz kolendrę? Przecież MY nie lubimy kolendry". 
Jestem gorącą zwolenniczką teorii, że nasze podniebienie uczy się smaków i im więcej próbujemy, tym więcej składników i dań potrafimy docenić, ale też odtworzyć. Z większymi wymaganiami, przychodzi większa potrzeba mieszania smaków, eksperymentowania i przede wszystkim, większa radość z jedzenia. 

A te krewetki przynoszą mi wielką radość:) Panierka z kokosa jest bardzo chrupka, a majonez z dodatkiem czerwonej pasty curry świetnie przełamuje smak. Tego majonezu używam już od jakiegoś czasu też na kanapkach- to mój absolutny faworyt.

Krewetki w kokosowej panierce z orientalnym majonezem (porcja dla 4 osób)
- 500 g mrożonych surowych krewetek
- 200 g wiórków kokosowych
- 2 jajka
- 150 g mąki
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy

- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka czerwonej pasty curry

Krewetki rozmroź na sitku. Gdy będą już rozmrożone, osusz je papierowymi ręcznikami.
Przygotuj 3 miseczki. Do jednej wsyp mąkę, do drugiej wbij jajka i roztrzep je widelcem, a do trzeciej wsyp wiórki kokosowe.
Weź jedną krewetkę, posól ją i popieprz z dwóch stron. Najpierw obtocz ją w mącę, później w jajku, a następnie we wiórkach, które powinny się do niej przykleić. Układaj na talerzu powtarzając tę czynność z każdą krewetką.
W garnku rozgrzej olej do połowy wysokości garnka. Aby sprawdzić czy olej jest już wystarczająco rozgrzany, wsadź jedną próbną krewetkę. Powinna mocno bulgotać po wrzuceniu. Jeżeli tylko lekko skwierczy, rozgrzej olej mocniej. Smaż przez kilka minut, aż staną się brązowe (przy dobrze rozgrzanym oleju powinno to potrwać ok. 2 minuty). Wyłów cedzakiem i odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Powtórz tę czynność w stosunku do reszty krewetek (nie wkładaj więcej niż 10 za jednym razem).
Przygotuj majonez przez dokładne pomieszanie go z pastą curry.

Śliwka

22 komentarze:

  1. Razem z Tosią tworzycie cuda w kuchni!! :D
    Obie jesteście genialne i uwielbiam waszego bloga

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jeszcze nigdy nie jadłamm krewetek. Bardzo jestem ciekawa jak smakują.

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje dziecko jest otwarte na różne smaki, mimo że nie jestem mistrzynią patelni :) Mam za to przyjaciółkę - kulinarną boginię, której synek najchętniej jadłby suchy chleb mimo podsuwania mu pod nos wymyślnych potraw... Także różnie to bywa z dzieciakami :). Pozdrawiam, Wasz blog jest dla mnie wielką inspiracją!

    OdpowiedzUsuń
  4. moje dziecko było bardzo otwarte dopóki nie poszło do przedszkola :( teraz tylko mdłe i tradycyjne smaki są w stanie ją zainteresować a jadała wszystko łącznie z chili con carne!
    co do bobu ja lubię bardzo ale mój Małżon nie znosi więc nie czuj się osamotniona :)
    a krewetki kocham! i te by mi na 100% smakowały bo kokos też uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zamieniłabym na kurczaka i bym schrupała! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. ja tam uwielbiam krewetki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja generalnie bardzo często spotykam się ze wstrętem do owoców morza. A ja je uwielbiam od zawsze ;D
    Takie krewetki z kokosem muszą smakować fantastycznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. mase pysznych przepisow....nie mialam chwili by zerkac co tutaj dobrego i smacznego slychac a tu tyle nowosci.....fajnie....jak wroce z wakacji to bede gotowac.....

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam!! Same pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Krewetki świtne imajonez rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam tak samo jak Ty :) Co prawda ta chęć próbowania pojawiła się dopiero kilka lat temu, jak byłam dzieckiem to wielu rzeczy nie jadłam. Teraz naprawdę jest niewiele rzeczy, które mi nie smakują. I podobnie jak u Ciebie - należy do nich bób ;) Nie podchodzi mi. Moja siostra się tym zajada, a ja nam sam zapach mam ochotę wyjść.

    Krewetki wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wybitną fanką może nie jestem, ale pamiętam, że pierwszymi krewetkami, jakie mi naprawdę smakowały, były takie w kokosowym cieście. Może zmierzę się z nimi wreszcie we własnej kuchni? Smakowity przepis :).

    OdpowiedzUsuń
  13. Fantastyczne zestawienie smakowe, dla krewetek zawsze - tak :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale czad! :)
    Przepyszne i pięknie podane.
    Szkoda, że nie mieszkacie we Wrocławiu, bo bym Was dziś lub w weekend odwiedziła z nadzieją, że mnie nimi poczęstujecie :)

    Z wakacyjnymi pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  15. No krewetki to chyba moje ulubione owocem moża, najchętniej jadane z masłem i czosnkiem,ale kiedyś spróbuję też takiej panierki kokosowej.

    OdpowiedzUsuń
  16. Z tymi smakami to jest tak, że bardzo dużo zależy od rodziców. Moja mama choć dużo czasu spędziła w kuchni nigdy nie przygotowała np. pierogów ruskich - nie powiem, zawsze czułam się jak odludek, wszyscy o tych ruskich a ja nie mam pojęcia jak smakują. Dzieciom trzeba dawać spróbować wszystkiego!

    A co do krewetek, wydają się być obłędnie dobre, muszę spróbować tego sposobu, bo akurat wczoraj robiłam je zwyczajnie, z makaronem i cukinią ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. co za smakowitości :) mam krewetki może by mi się udało zrobić coś tak smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  18. krewetki bomba, chce całą taka porcje.

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...