sobota, 1 grudnia 2012

Słodka sobota #82: Tarta z makiem i marcepanem

Gdy dziś po przebudzeniu spojrzałam w stronę okna, poczułam dziecięcą radość. Tańczące w powietrzu płatki śniegu mogę obserwować godzinami. Od razu przypomniałam sobie czasy, kiedy zasypiałam na łóżku pełnym przytulanek z nadzieją, że następnego dnia po przebudzeniu zobaczę śnieg za oknem.
Grudzień to mój ulubiony miesiąc w roku. Często przynosi mi szczęście. 
Pewnego grudnia się zakochałam (i tak mi już zostało:) Innego grudnia się wyprowadziłam z rodzinnego domu i zamieszkałam z ukochanym. Ten miesiąc także zaczyna się dobrze. W kioskach możecie kupić magazyn Trendy Art of Living, w którym znajdziecie nasz felieton z przepisami o świętach.Widok własnych słów na papierze magazynu, dostępnego w kioskach w całej Polsce to niesamowite uczucie!
Pierwszy grudnia to dla mnie także moment wielkiego odliczania. Wyczekiwania dni, w których zobaczę twarze kilku wyjątkowych osób, których dawno nie widziałam. W końcu będzie czas na długie rozmowy, picie wina i wspólne dzielenie się jedzeniem. W kalendarzu będę także skreślać dni dzielące nas do świąt Bożego Narodzenia.
A już teraz zaczynam eksperymentować w kuchni, aby ułożyć idealne świąteczne menu.
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć potrawy z makiem w roli głównej. Dlatego zaczęłam od tarty z makiem z dodatkiem marcepanu. Masę makową przygotowałam sama, bo w kuchni lubię robić wszystko od podstaw. Możecie jednak śmiało wykorzystać do tego masę z puszki. W ten sposób skrócicie czas oczekiwania na świąteczny deser :)

Tarta z makiem i marcepanem

  • Ciasto: 
  • 90 g masła 
  • Łyżka oleju rzepakowego 
  • 3 łyżki wody 
  • Szczypta soli 
  • 2 łyżki cukru
  • Łyżka kakao
  • 2 łyżki maku
  • 150 g mąki pszennej
  • Masa makowa*:
  • 500 g maku
  • 700 ml mleka
  • 50 g masła
  • 170 ml miodu
  • Garść rodzynek
  • Garść ulubionych orzechów
  • Skórka z 1 pomarańczy
  • 70 g marcepanu (u mnie „kartofelki” marcepanowe)
  1. W rondlu podgrzewamy mleko, gdy zacznie wrzeć, wrzucamy mak. Zmniejszamy ogień, przykrywamy rondel i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny.
  2. Po 30 minutach ugotowany mak należy ostudzić i zmielić za pomocą maszynki. Najlepiej czynność wykonać dwukrotnie. 
  3. Następnie nagrzewamy głęboką patelnię, a na niej rozpuszczamy masło. Dodajemy ugotowany i zmielony mak, bakalie oraz miód. 
  4. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i podgrzewamy kilka minut. . Próbujemy masy i ewentualnie jeszcze dosładzamy miodem. Farsz przekładamy do miseczki i studzimy 
  5. Do dużej miski ze stal nierdzewnej przekładamy masło. Dodajemy olej, wodę, cukier i szczyptę soli. Miskę wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 210 stopni. Zostawiamy na 10 minut. 
  6. Po tym czasie składniki się rozpuszczą. Wyciągam miskę z pieca i dosypujemy do składników mąkę, kakao oraz mak. Chwilę mieszamy, a uzyskanym ciastem wylepiamy formę do tarty. 
  7. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem i pieczemy spód w 200 stopniach. Podpiekamy przez 10 minut. 
  8. Wyciągamy lekko zarumieniony spód i wykładamy na niego masę makową. W tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. 
  9. Tartę dekorujemy marcepanowymi kulkami i wkładamy ponownie do piekarnika. 
  10. Pieczemy przez 30 minut. Gotową tartę trzymamy chwilę w formie, a następnie wyciągamy ja z tortownicy i przekładamy na kuchenną kratkę. 
  11. Przed podaniem czekamy, aż ostygnie.
*Można użyć gotowej masy makowej z puszki.

Tosia

24 komentarze:

  1. Tosiu,
    historia Twojego grudnia daje radosną nadzieję,że to pod każdym względem szczęśliwy miesiąc.
    A tarta makowa idealnie do grudnia pasuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Baaaaardzo mi odpowiada ta propozycja:) marcepan mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm :) świetna ta tarta! makowej jeszcze nigdy nie próbowałam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę taką świąteczną-grudniową tartę przygotować :)
    Ja też najbardziej lubię grudzień!

    OdpowiedzUsuń
  5. jaka piękna!
    :)

    smakować musi zapewne jeszcze lepiej :)
    pozdrawiam!
    szana-banana

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę koniecznie zrobić tartę! wygląda tak przepysznie...

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialna i bardzo apetyczna. Połączenie maku z marcepanem, whmm...już mi język uciekł...;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Grudzień to mój ulubiony miesiąc zaraz po czerwcu, kiedy jest ciepło i mam urodziny. Dziś rano spojrzałam w kalendarz w telefonie i zaśmiałam się z radości jest grudzień! Nareszcie poszedł sobie listopad !

    Tartę zrobię koniecznie, jest przepiękna ! Grudniowa !

    OdpowiedzUsuń
  9. Zaintrygowani tartą, dodajemy ją do grudniowego planu pieczeniowego!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy i na pewno smaczny pomysł na tartę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ta tarta śmiało może konkurować z tradycyjnymi makowcami na świątecznym stole:)

    OdpowiedzUsuń
  12. o tak, grudzień to wyjątkowy miesiąc :)
    genialna propozycja na świąteczny stół ! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. O, mniam - jak pysznie i już świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. obłęd!!! moje smaki zimowe :) muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  15. świetny przepis! muszę go koniecznie wypróbować:)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Tosiu!
    tarta niby nie świąteczna, ale jak to nie! przeciez to kawałek wybornych, słodkich świąt! tyle, że w odmienionej wersji.
    pysznoości :]

    OdpowiedzUsuń
  17. z makiem, ojej, świetna rzecz!

    OdpowiedzUsuń
  18. no to się Tosi grudzień udał ;) dla mnie w grudniu jest za zimno :P ale Twoja grudniowa sobota była naprawdę słodka! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  19. Kiedyś strasznie przejadłem się marcepanem i nie tknąłem go chyba od 2 lat, ale chyba powoli zaczyna mnie znowu nachodzić na niego ochota, a jak widzę taką tartę to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetny pomysł, wpisuję na moją llistę do zrobienia! I to w najbliższym czasie:)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...