niedziela, 3 lutego 2013

Tydzień z 5 składnikami #6: Placuszki Mango Lassi



































Mango to mój ulubiony owoc, zaraz po soczystych truskawkach kaszubskich. Wykorzystuję je w wytrawnych potrawach, szczególnie jako dodatek w postaci relishu/salsy, a także w deserach np. w tarcie kokosowej z mango. Najbardziej jednak smakuje mi w czystej postaci lub w duecie z jogurtem. Dlatego tak bardzo lubię koktajl z mango.
Lassi to orzeźwiający, jogurtowy napój z Indii. Tradycyjne podawany na słono w lekko pikantnej odsłonie z papryczką chilli. Obecnie bardziej kojarzony jest ze słodkim koktajlem. Jogurt rozcieńczony mlekiem lub wodą podaje się w przeróżnych kombinacjach smakowych. Z truskawkami, z miętą i kardamonem, wodą różaną, a także z musem z dojrzałego mango. W ostatniej wersji, znany jako Mango lassi, podbił moje serce.
Oprócz mango, najważniejszym składnikiem napoju jest jogurt, dlatego moim zdaniem wspaniale sprawdza się jako koktajl śniadaniowy. W ten weekend, zainspirował mnie do przygotowania jogurtowych placuszków z musem z mango.
Zaserwowałam sobie podwójną dawkę przyjemności z rana, popijając puszyste placuszki koktajlem. Polecam wszystkim miłośnikom mango :)

Tak się złożyło, że wyłączając z przepisu mąkę i cukier (według zasad zabawy), zostaje akurat 5 składników. Tym sposobem kończę nasz tygodniowy cykl z przepisami wykorzystującymi tę liczbę składników. Mamy nadzieję, że w ciągu tego tygodnia, udało nam się udowodnić, że z kilku prostych produktów można przyrządzić coś pysznego :)


Placuszki Mango Lassi/15-20 sztuk
  • 350 g mąki pszennej
  • duże dojrzałe mango
  • 300-350 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 60 g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  1. Mango obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy jogurt naturalny i miksujemy przy pomocy blendera na gładki mus owocowy.
  2. W rondelku, na małym ogniu, rozpuszczamy masło. Studzimy.
  3. Do dużej misy przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i jajka. Wlewamy roztopione masło i zaczynamy wyrabiać ciasto (drewnianą łyżką lub mikserem). Następnie dodajemy mu z mango i dalej mieszamy do połączenia wszystkich składników. Gotowe ciasto nie powinno mieć grudek, a w konsystencji ma przypominać gęstą śmietanę(jeśli jest taka potrzeba, dodajemy więcej jogurtu).
  4. Rozgrzewamy teflonową, suchą patelnię (roztopione masło w cieście powinno wystarczyć). Owocowe placuszki smażymy po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Przekładamy je na talerz i od razu podajemy.
Tosia

17 komentarzy:

  1. Pojutrze na śniadanie, na początek ferii ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. ach! najlepsze co może być :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Tosiu,
    wielkie mniam!
    Mango to mój ulubiony owoc.
    A mango lassi,cóż...przepadam!
    Twoje placuszki będą i u mnie na śniadanie.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności!
    Znakomicie przygotowane!

    OdpowiedzUsuń
  5. łaa, świetne te placuszki! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bardzo apetycznie :) Genialnie przygotowane :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie placuszki to coś dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam mango lassi, więc zakochałam się też w placuszkach :).

    OdpowiedzUsuń
  9. musiałabym chyba wstać o 5 :-)
    ale na weekendowe śniadanko jak najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  10. Obłędne, muszę je kiedyś zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo fajny cykl no ifajne placuszki. Lubię mango, więc pochłonęłabym takie coś na śniadanie z wielkim smakiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. nie wiesz może ile to ma kalorii?

    OdpowiedzUsuń
  13. a już myślałam, że podobnych nie znajdę :)a tu proszę niespodzianka :) pozdrawiam ciepło :)))

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...