piątek, 5 kwietnia 2013

Surówka z brukselki

































Okropnie długo mnie tu nie było! W skrócie, los ostatnio dość brutalnie obchodzi się z moim czasem i co raz bardziej podwyższa poprzeczkę odporności na wszystko co się dzieje. W takich momentach nawet delektowanie się jedzeniem przychodzi mi z trudem. Na moim smutnym talerzu pojawia się ostatnio tylko kurczak (jego mini-porcje wypełniają cały zamrażarnik), czyli kompromis między szybkim a dietetycznym. Choć zwykle staram się z nim eksperymentować smarując go czym popadnie (pasta curry, pesto, musztarda), to muszę głośno powiedzieć, że stałam się kulinarną nudziarą. Ale to chyba chwilowe. 

Chwilowe, bo już dzisiaj obok kurczaka zapragnęłam czegoś innego, czegoś co było mi dotąd obce. Opowiadałam już kiedyś o pokonywaniu brukselkowej fobii w ramach wpisu o jesiennej panzanelli, a teraz przyszedł czas na krok dalej- surowa brukselka. Mimo, że polubiłam te urocze małe kuleczki, wspomnienie o ich znienawidzonym smaku wciąż jest we mnie świeże, więc doskonale rozumiem jak jej przeciwnik zareaguje na myśl o jej surowej wersji. Jeśli tam jesteście, zagorzali przeciwnicy brukselki, mam dla was dobrą wiadomość. Brukselka w wersji surowej w ogóle nie przypomina brukselki i nie ma tej charakterystycznej, znienawidzonej przez większość goryczki. 

Połączyłam ją dzisiaj z anyżowym smakiem kopru włoskiego, przełamałam parmezanem i dosłodziłam rodzynkami. Do tego między piórkami warzyw chrupią prażone migdały. Czysty eksperyment, a niezwykle zaskoczył mnie smakiem. Zasypałam więc nią kurczaka i cieszyłam się nowym odkryciem na obiad i kolacje.

Surówka z brukselki
- 250 g brukselek
- pół kopru włoskiego
- 100 g parmezanu
- 100 g rodzynek
- 100 g migdałów w płatkach

Winegret:
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- sól
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy

  1. Brukselki przekrój na pół, a następnie pokrój w piórka. Pokrojone wrzuć do miski.
  2. Koper włoski również pokrój w piórka. Możesz dodatkowo pokroić go w mniejsze paski. Dorzuć do brukselek. Dodaj też brukselki
  3. Na suchej patelni podpraż migdały aż zbrązowieją. Dodaj do surówki.
  4. Do miski zetrzyj do miski parmezan na grubych oczkach.
  5. W miseczce pomieszaj wszystkie składniki na winegret, a następnie zalej nim surówkę. Dokładnie wymieszaj. 
Śliwka

6 komentarzy:

  1. bardzo ciekawa! z brukselki? ciekawa jestem smaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. też jestem ciekawa, chyba trzeba powtórzyć w domu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tam za to brukselkę darzę szczerym uczuciem od dzieciństwa.I sałatce mówię wielkie TAK jak tylko dorwe jakąś fajną brukselkę ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiej surówki nigdy nie robiłam, ale to super pomysł na dawkę witamin :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No to życzę wyklarowania się sytuacji i więcej czesu wolnego, żebyś się mogła jedzeniem rozkoszować. A suwka mega zdrowa. r

    OdpowiedzUsuń
  6. To ja, ja nienawidzę brukselki :) Ale w sumie jadłam tylko taką gotowaną, odrzuca mnie już sam jej zapach. Taką na surowo jestem gotowa spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...