piątek, 21 lutego 2014

Delmonico Cut Steakhouse w Sopocie


Miłość do sztuki kulinarnej nie kończy się na gotowaniu. Czym byłoby rozwijanie swojej pasji bez poznawania nowych smaków?
Dlatego zainteresowałyśmy się bliżej projektem pod hasłem "Tydzień Restauracji", organizowanym przez Groupon Polska. Akcja zaczęła się w poniedziałek i potrwa do 23 lutego, bierze w niej udział 70 restauracji z sześciu miast. W trakcie tego tygodnia można skorzystać z ofert wybranych restauracji, które specjalnie na tę okazję przygotowały dodatkowe menu. Więcej szczegółów na ten temat przeczytacie tutaj.

Wczoraj postanowiłyśmy wybrać się do restauracji Delmonico Cut Steakhouse, która znajduje się w Hotelu Opera w Sopocie. Miejsce to nie jest zbyt długo na kulinarnej mapie Trójmiasta, ale to nie zaszkodziło restauracji już w ciągu kilku miesięcy cieszyć się dobrą reputacją. Wcale nas to nie dziwi, bowiem tworzone jest przez ludzi z pasją.

Jak sama nazwa wskazuje, restauracja specjalizuje się w serwowaniu steków. Nie są to jednak zwykłe steki, ponieważ powstają z wołowiny pochodzącej z własnej, ekologicznej hodowli. Właściciel restauracji, Wiesław Stopa prowadzi  hodowlę krów Wagyu od prawie 15 lat, a jakość ich mięsa jest ewenementem w skali kraju. Gospodarstwo znajduje się w samym sercu malowniczych Kaszub.

W ramach Tygodnia Restauracji, kucharz postanowił zaserwować burgery. Co prawda burgerownie powstają teraz jak grzyby po deszczu, a moda na amerykańską kuchnię może budzić mieszane uczucia, uznałyśmy jednak, że warto ich spróbować, aby przekonać się o jakości mięsa. Z oferty wybrałyśmy burgery Surf&Turf, które okazały się intrygującym połączeniem wołowiny Wagyu i krewetek tygrysich.

Jadłyśmy w życiu wiele burgerów, ale ten naprawdę był wyjątkowy. Doznania smakowe były nieporównywalne do innych kanapek, ponieważ konsystencja i aromat mięsa zachwycały przy każdym kęsie. Mięso wręcz rozpływało się w ustach! Co jakiś czas cieszył nas też smak ukrytych w samym burgerze krewetek.

Dodatkowym atutem był fakt, że obsługa wykazała się dużą wiedzą, odpowiadając na pytania o proces przygotowywania mięsa.

Z czystym sumieniem możemy polecić wszystkim mięsożernym czytelnikom burczymiwbrzuchu odwiedziny w Delmonico Cut Steakhouse. Do końca tygodnia można wypróbować burgerów, dzięki ofercie Grouponu. Chociaż my już wiemy, że wrócimy tam jeszcze na steki!


3 komentarze:

  1. Prezentuje się smacznie ten burgerek i tak jak piszecie był bardzo smaczny :) To dobrze bo jak już się pchać w tą amerykańską kuchnę to ze smakiem a nie z chemią i po łepkach :) nooo i pomysł tych krewetek w burgerze, rewelka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gotowanie to codzienność. Szukanie smaków to pasja ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smacznie wygląda ten burger :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...