niedziela, 9 marca 2014

Śniadanie do łóżka #131: Jajka zapiekane z kaszą jaglaną


Wiosna przybyła. A wraz z nią zapach, nieziemski zapach, niosący za sobą wspomnienia, które rzadko pielęgnuję w innym okresie. Wprowadza mnie raczej w uczucie smutku i melancholii, tęsknoty za czymś, czego nie mogę sprecyzować. Czy nie powinno być na odwrót?:)

A za czym tęsknię na co dzień? Na przykład za gotowaniem. Nie takim na naprędce, ale powolnym eksperymentowaniem, wymyślaniem nowych zestawień smakowych i udoskonalaniu ich po kilka razy. A na to najzwyczajniej w świecie nie mam czasu. 

Znajduję jednak w niedzielę chwilę na celebrację porządnego śniadania. Takiego z wielką kawą i gazetą. Na stole lądują zapiekane jajka z pomidorową kaszą jaglaną, od której ostatnio się uzależniłam (ale o tym w następnym wpisie). To naprawdę dobry, pożywny posiłek.

Jajka zapiekane z kaszą jaglaną (4 porcje)

Kasza:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- woda*
- pół łyżeczki soli

Pomidorowy sos do kaszy:
- 300 ml soku pomidorowego
- pół cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- tabasco
- 2 łyżki oliwy- do smażenia

- 4 jajka
- starty parmezan
- bazylia

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. 
  2. Posiekaj cebulę i czosnek. 
  3. Przygotuj kaszę. Wysyp ją na sitko i polej zimną wodą. 
  4. Zalej kaszę wrzątkiem na sitku, aby pozbyć się goryczki.
  5. Wrzuć kaszę do garnka, zalej taką ilością wrzątku jaka jest sugerowana na opakowaniu, dodaj sól i gotuj. 
  6. Gotuj aż kasza pochłonie całą wodę. Powinno to potrwać ok. 10-15 minut. 
  7. W tym samym czasie rozgrzej ok. 2 łyżki oliwy na patelni. 
  8. Na patelnię wrzuć posiekaną cebulę i smaż aż się zeszkli. Dodaj czosnek. Smaż jeszcze kilka minut.
  9. Zalej cebulę z czosnkiem sokiem pomidorowym. Dodaj cynamon, miód, ocet balsamiczny i tabasco w zależności od pożądanej ostrości. Podsmażaj na patelni aż sos nieco zgęstnieje (wyparuje ok. połowa). Posól do smaku. Dodaj kaszę i wymieszaj. 
  10. Kaszę nałóż do sufletówek, tak aby zajmowała nieco ponad połowę wysokości. 
  11. Wbij na górę jajka. Jeśli są bardzo duże, możesz wcześniej pozbyć się części białka. 
  12. Wstaw sufletówki do piekarnika i piecz ok. 10 minut aż zetnie się całe białko. 
  13. Posyp parmezanem, udekoruj bazylią

*zgodnie z instrukcją, ja zwykle daje nieco ponad dwa razy więcej niż kaszy

Śliwka

4 komentarze:

  1. O, brzmi to naprawdę pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  2. O ja, świetne! Uwielbiam zapiekane jajka, wrzucam do kokilki co tylko popadnie, tworząc nowe smaki, ale na kaszę jaglaną nie wpadłam ;) zapisuję koniecznie do zrobienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie te jajka wyglądają! Pyszota :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...