niedziela, 23 marca 2014

Śniadanie do łóżka #133: Jaglanka z karmelizowanymi pomarańczami


Znienacka dopadło mnie choróbsko. Ot tak, położyłam się wieczorem spać zdrowa i pełna energii, a obudziła mnie gorączka, kaszel i okropny ból gardła. Wydawałoby się, że weekend mam więc z głowy, ale nic bardziej mylnego. Przymusowe koczowanie w domu nie jest to może najprzyjemniejszą rzeczą jaką możesz zrobić w weekend, ale z drugiej strony kuchnia przyciąga mnie jak magnez. Jem długie, pyszne śniadania, miksuje sobie wymyślne smoothie i bawię się domowym makaronem. 

Cały plan psuje mi tylko True Detective, który wciąga mnie do reszty. Jem i oglądam, dawno nie miałam takiego komfortu. 

Wiem, że o kaszy ostatnio na blogu dużo, ale właściwie czemu nie? Jest tak różnorodna, że jedno danie nie przypomina drugiego. Wobec tego bezczelnie wykorzystam ją po raz kolejny i przedstawię wam jedno z moich ulubionych śniadań- jaglankę. Jaglanka to kuzynka owsianki, też na mleku, ale kasza. Można zestawić ją z różnymi dodatkami, na wytrawnie (przyznam, że jeszcze do wytrawnej, śniadaniowej wersji nie dojrzałam) i na słodko. Często stawiam na klasyk- mus jabłkowy i cynamon. Dzisiaj jednak poszłam w inną stronę. Szybko skarmelizowałam pomarańcze, ułożyłam je na jaglance i polałam powstałym pomarańczowym syropem. 

Dobre. Naprawdę dobre. I stawia na nogi. 

Jaglanka z karmelizowanymi pomarańczami (1 porcja)

-50 g kaszy jaglanej (waga suchej kaszy)
- 200 ml mleka
- duża szczypta soli

- pół pomarańczy (i skórka z tej połówki)
- 2 łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki wody

  1. Kaszę wysyp na sitko. Przepłucz zimną wodą, a następnie przelej wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. 
  2. Zagotuj mleko. Gdy zacznie bulgotać dodaj kaszę i sól. Gotuj (ostrożnie, aby nie wykipiało) aż kasza pochłonie mleko. Powinno to potrwać ok. 15 minut. 
  3. Pomarańczę umyj i zalej wrzątkiem. Zetrzyj skórkę. Obierz ze skórki i pokrój w plastry. 
  4. Na patelnię wysyp cukier i zalej wodą. Dodaj skórkę z pomarańczy. Zagotuj. Od momentu pokazania się bąbelków gotuj, nie mieszając, ok. 4 minuty. 
  5. Zdejmij z ognia, dodaj plastry pomarańczy i wymieszaj. Połóż patelnię z powrotem na ogień i smaż jeszcze ok. 2 minuty.
  6. Jaglankę umieść w miseczce, ułóż na niej plastry pomarańczy i polej powstałym syropem. 
Śliwka


7 komentarzy:

  1. Pysznie! Szybkiego powrotu do zdrówka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaglana to jedna z moich ulubionych kasz, smakuje i na słodko, i na wytrawnie :) Chętnie spróbuję z karmelizowanymi pomarańczami, coś czuję że mi posmakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko pysznie, ale musiałabym mleko zamienić na wodę :< Ale wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takie śniadanie najlepsze na leniwe weekendowe poranki :) chętnie spróbuję karmelizowaną pomarańczę, by poznać ten fantastyczny smak i słodycz :) takie słoneczne śniadanie!
    zdrowia życzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. przykro mi że choróbsko Cię dopadło, ale faktycznie ma ono dobre strony - jak wylegiwanie się bez wyrzutów sumienia.
    Jaglankę uwielbiam (zrobię taką wersję, bo jeszcze nie jadłam takiej), True Detective też uwielbiam.
    Pozdrawiam i życzę zdrowia
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdrówka życzę! Pyszna musi być taka jaglanka :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...