środa, 3 grudnia 2014

Brownie piernikowe


Za oknem wciąż szarości, ale straszą jakby mniej, może dlatego, że nie są już listopadowe. Każdy kolor ma swoje odcienie, marzy mi się, aby przed świętami szarość złagodniała przemieniając się w biały puch.

Powoli myślę o świątecznych przepisach, role w słodkim menu już prawie obsadzone, będzie kremowy sernik (jak co roku inny), piernik staropolski (ulubiony!) i błyszczący od lukru makowiec (przepis). Jednak nikt nie powiedział, że słodkościami nie można umilać życia także przed świętami.

W mikołajkowy weekend proponuję zrobić sobie czekoladowy prezent w postaci wilgotnego ciasta. Upiec klasyczne brownie wzbogacone o dodatek kandyzowanej skorki pomarańczy oraz przyprawy do piernika i wybrać się na spacer w poszukiwaniu śniegu :)



Brownie piernikowe/ 18,5x21 cm

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 130 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy korzennej (przepis)
  1. Do rondla wlewamy wodę, podgrzewamy. Nad rondelkiem umieszczamy miskę z czekoladą i masłem, topimy w kąpieli wodnej, następnie studzimy.
  2. Jajka ubijamy z cukrem na kogel-mogel. Stopniowo wlewamy roztopioną czekoladę i mieszamy lub ubijamy mikserem.
  3. Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną i skórką pomarańczową. Jeszcze raz mieszamy.
  4. Prostokątną formę smarujemy masłem (można dodatkowo wyłożyć jeszcze pergaminem). Przelewamy ciasto do formy, wierzch wyrównujemy łyżką.
  5. Brownie pieczemy przez ok. 20-25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu powinno być wilgotne.
Tosia

10 komentarzy:

  1. Boskieeee!
    I świetne zdjęcie.
    Ten przepis Ci podkradnę...

    OdpowiedzUsuń
  2. coś tak mi się wydaje, że jeszcze w ten weekend je upiekę! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Tak, 200 g, dzięki za komentarz, bo sprawdzając przepis nie zauważyłam, że brakuje informacji.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. czytam Wam w myślach ;D super przepis! zrobię :) wielkość formy jaka? mam 24x24, 20x20 i 18x18 albo okrągłą tortownicę 20cm. To ciasto jest trochę wysokie z tego co widzę

      Usuń
    3. Moja forma ma 18,5x21 cm, więc z Twojej formy 18x18 wyjdzie nawet trochę wyższe :)

      Usuń
  4. na zdjęciu widzę styl drwala ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, musiało smakować obłędnie! Z takim brownie nawet brak śniegu jakoś łatwiej znieść... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyszło super:) zostały mi ze dwa spore kawałki i dzisiaj razem z kremem czekoladowo-miodowym przerobiłam je na cake pops:)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...