niedziela, 17 maja 2015

Śniadanie do łóżka #184: Pieczony jogurt z rabarbarem i owsianą kruszonką



Maj pachnie wyjątkowo pięknie, a ja od tych wszystkich zapachów nie mogę się zdecydować, czy wolę mieć wazon pełen bzu, czy może bukiecik skromnych konwalii. Wybieram oba bukiety kwiatów i łączę majowe zapachy, tak jak smaki w kuchni.

Wizyty w warzywniakach i targowiskach cieszą coraz bardziej, ale też wywołują małe zamieszanie. Wybierając się po szparagi, wracam z łodygami rabarbaru, a kupując szczaw dobieram jeszcze botwinkę i młode ziemniaczki, szkoda nie korzystać z majowych rarytasów.

Pomysłów na rabarbar nigdy za wiele, sezon trwa zbyt krótko. Były już drożdżowe paluchy z rabarbarem i kruszonką, ciasto z kaszy jaglanej i białej czekolady, jaglane knedle z rabarbarem i kilka dzbanków kompotu. Kolejne łodygi wykorzystałam przy śniadaniu.

Patent na pieczony jogurt podpatrzyłam niedawno na instagramie Ongolali. Co prawda u niej pojawił się w formie tarty, ale uznałam, że upieczony w kokilkach będzie idealnym pomysłem na śniadanie. Tym bardziej, że często mówi się o tym, że jogurt wychładza, dlatego nie powinno się od niego zaczynać dnia. W wersji pieczonej rozgrzeje nas od samego rana :)


Masę jogurtową umieściłam w małych kokilkach, ich wierzch ozdobiłam obtoczonym w cukrze rabarbarem i prostą owsianą kruszonką. Kokilki umieściłam w formie z wodą, aby je trochę wykąpać i wstawiłam na pół godziny do piekarnika. Pieczony jogurt przed podaniem posypałam jeszcze pestkami granatu i śniadanie gotowe. Już planuję w głowie kolejne kombinacje smakowe!





Pieczony jogurt z rabarbarem i owsianą kruszonką/ (4 kokilki)
Jogurt:
  • 400 g jogurtu naturalnego 
  • łyżka miodu
  • łyżka mąki pszennej
  • jajko
  • łyżeczka masła (do posmarowania kokilek)
 Rabarbar:
  • łodyga rabarbaru
  • łyżka cukru
Kruszonka:
  • 30 g płatków owsianych (górskich)
  • łyżka zimnego masła
  • 2 łyżki cukru
  • pestki granatu
  1. Rabarbar myjemy i kroimy w kostkę, mieszamy z cukrem i odstawiamy.
  2. Białko jajka ubijamy na sztywną pianę. 
  3. Jogurt mieszamy z miodem, żółtkiem. Dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy, aby nie opadły.
  4. Płatki owsiane łączymy z cukrem i masłem, tworząc okruchy.
  5. Kokili smarujemy masłem, wykładamy do środka po ok. 5 łyżek jogurtu.
  6. Wierzch zdobimy kawałkami rabarbaru oraz kruszonką.
  7. Kokilki wstawiamy do większej formy wypełnionej do 3/4 wysokości wodą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
  8. Deser pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach, aż wierzch się delikatnie zarumieni. Podajemy na ciepło z pestkami granatu.
Tosia

9 komentarzy:

  1. Mniammmmm!
    Poproszę jedną porcję...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jogurt mieszamy z wodą różaną? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobre pytanie! Na początku planowałam dodać wodę różaną i spisywałam sobie wstępnie przepis w trakcie robienia dania, a później zapomniałam jak widać skasować, bo jednak nie dodałam. Dlatego nie było wody wymienionej w składnikach, bo z niej zrezygnowałam. Następnym razem może spróbuję :)

      Usuń
  3. Czy można czymś zastąpić rabarbar?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie! Większość owoców się tu sprawdzi np. jabłko, banan, truskawki (zaraz zaczyna się sezon) lub jagody :)

      Usuń
  4. Czy można upiec to w jednej formie i przełożyć potem do miseczek? Nie mam takich kokilek, a chcę jutro zapodać takie śniadanie rodzince :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować, tylko w dużej formie czas pieczenia być może się wydłuży, trudno to przewidzieć. Polecam też mimo wszystko wstawienie dużej formy w większą, aby jogurt piekł się w kąpieli wodnej. Powodzenia! :)

      Usuń
  5. Pieklam w duzej formie, po 40 min bylo upieczone, ale wydzielilo sie bardzo duzo serwatki, co mozna z tym zrobic?

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...