czwartek, 14 kwietnia 2016

Krówki z solą i rozmarynem


We wczorajszym wpisie opowiadałyśmy o wernisażu "Food is Good", a dziś przedstawiam jeden z przepisów na przekąskę inspirowaną obrazem Dawida Majgata. Wszystkie dania zawierały w roli głównej jakieś mięso, oprócz oczywiście deseru, którym były krówki. Nie trudno się domyślać zatem, że obraz przedstawiał krowę :)

Od kilku tygodni staram się ograniczać cukier i właściwie niewiele to ma wspólnego z dbaniem o linię, chociaż to dodatkowa zaleta tej sprawy. Wszystko dlatego, że obejrzeliśmy niedawno "Cały ten cukier". Nie będę zdradzać fabuły, ale pointa filmu jest prosta - cukier jest wszędzie i łatwo być od niego nieświadomie uzależnionym. Zerknijcie na butelkę ulubionego ketchupu, na musztardę, a nawet jogurt naturalny. Uważam jednak, że w życiu warto kierować się zasadą złotego środka, także w kwestii odżywiania. Na co dzień naprawdę uważam, aby tego cukru w moich posiłkach było jak najmniej, chociaż nie zrezygnowałam z miodu, a i czasem gdzieś przemycę cukier trzcinowy (w przetworach i azjatyckich daniach).

Pozwalam sobie też na małe szaleństwo w postaci deseru np. w weekend i muszę przyznać, że słodkości od tego czasu smakują jeszcze lepiej. Tak było z krówkami! Muszę przyznać, że skradły niejedno serce. Po wernisażu zostało mi kilka krówek i podzieliłam się nimi ze znajomymi. Tak im zasmakowały, że mam je przygotować w ten weekend "na bis". A oklaski to przecież najlepsza recenzja.

Do masy na krówki dodałam sól, ponieważ uwielbiam solony karmel, a dla ciekawego aromatu dorzuciłam listki świeżego rozmarynu. To sprawia, że ich smak jest intrygujący, a krówki nie są przeraźliwie słodkie i zaklejające. Jeśli jednak obawiacie się połączenia ziołowego to możecie z rozmarynu zrezygnować i poeksperymentować po swojemu, przemycając do środka np. wanilię lub cynamon.

Mówi się, że tylko krowa nie zmienia zdania. Jestem jednak pewna, że w kwestii krówek zdania nikt zmieniać nie musi, są fantastyczne!


Krówki z solą i rozmarynem/ ok. 40 sztuk
  • 600 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
  • 360 g cukru
  • 130 g masła
  • gałązka rozmarynu
  • łyżeczka soli
  1. Do garnka z grubym dnem wlewamy kremówkę, dodajemy cukier, masło, posiekany rozmaryn i sól.
  2. Gotujemy na małym ogniu przez niecałą godzinę, mieszamy od czasu do czasu i czekamy, aż masa zgęstnieje, zacznie bulgotać i nabierze złocistego koloru.
  3. Formę (u mnie 18x21 cm) wykładamy pergaminem. Przelewamy masę do środka, wierzch wyrównujemy i zostawiamy do ostudzenia. Następnie wkładamy na minimum 3 godziny do lodówki.
  4. Schłodzony blok krówkowy kroimy na mniejsze prostokąciki i zawijamy je w pergamin. Przechowujemy w lodówce.
Tosia

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie połączenia, a kajmak z solą to jeden z najbardziej intrygujących smaków. Takie krówki to ja poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem, czy da się wymyślić lepsze połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. trafilam niedawno na wasz blog i jestem pod wielkim wrazeniem! :) tyle roznorodnosci a przy tym zdrowo, super apetyczne zdjecia i przepisy, które chce się odtworzyć u siebie :) teraz w kolejce na przetestowanie czeka któreś z waszych dań z rabarbarem, sezon od wczoraj u mnie rozpoczęty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Masa krowkowa jest pyszna, ale mam jeden problem - mimo 5 godz w lodówce nadal jest ciekla, dlaczego??

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam krówki z tego przepisu już kilka razy, więc na podstawie doświadczenia wiem, że kluczem do sukcesu jest cierpliwość. Masę trzeba gotować tak długo, aż faktycznie dobrze zgęstnieje, wtedy nawet godzina w lodówce wystarczy, aby doszła do siebie. Przypuszczam, że za szybko rondel został zdjęty z ognia :(
    Gdyby mi po 5 godzinach masa nie zgęstniała w lodówce to chyba bym wsadziła do zamrażalnika na 30 minut, a potem do lodówki, by doszła do siebie i pewnie by było ok.

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...