wtorek, 16 sierpnia 2016

Sezon na młodą kapustę: Młoda kapusta z mleczkiem kokosowym i tofu




Jak smakuje szczęście? Nie mam pojęcia. Ale z dużym prawdopodobieństwem mogę stwierdzić, że blisko mu do smaku mleczka kokosowego.

Czy jest tu w ogóle ktoś, kto mleczka kokosowego nie lubi? Bo wydaje mi się to równie nieprawdopodobne jak istnienie ludzi którzy nie lubią truskawek (alergików nie liczymy). Ten pyszny płyn z kokosa ma tyle zastosowań i mam wrażenie, że w każdej konfiguracji smakuje jak niebo.

Wyobraźcie sobie deser, powiedzmy pudding kokosowy ze świeżymi sezonowymi owocami. Albo sernik, z lekkim kokosowym aromatem i białą czekoladą. A może wytrawniej? Curry w każdej postaci, tajskie zupy, krewetki, czy nawet krem z buraka. Mało tego, ostatnio dodałam mleczka do pieczarek i, choć zupełnie się tego nie spodziewałam, smakowały lepiej niż kiedykolwiek wcześniej.

Ale to wszystko nic przy tym jak świetnie ten smak łączy się z młodą kapustą. A mam do niej ostatnio niezły sentyment. Bo jak już kupię całą wielką głowę, to pozostaje mi tworzyć, tworzyć i jeszcze raz tworzyć. Smakuje mi nawet lekko podsmażona z dodatkiem jedynie sosu sojowego. Gdy mam ochotę lekko ją podkręcić, dodaję sezam, a w najlepszej konfiguracji, oczywiście rzeczone mleczko z kokosa. Bo piękno nie wymaga wielu dodatków, zasadniczo tkwi w prostocie.

Jeśli chcecie zaś ze zwykłej przekąski lub dodatku wyczarować całkiem niezły obiad, po prostu skarmelizujcie tofu i dodajcie paski bezpośrednio do kapusty. Jest pysznie.

Młoda kapusta z mleczkiem kokosowym i tofu ( 2 porcje)

- 1/3 główki młodej kapusty
- 4 łyżki mleczka kokosowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki czarnego sezamu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju kokosowego

- 300 g tofu
- 1,5 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka sosu sojowego

  1. Najpierw przygotuj tofu. Pokrój je w paski. 
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju kokosowego i wrzuć tofu. Smaż aż zbrązowieje, a następnie dodaj brązowy cukier i łyżkę sosu sojowego. Smaż aż cukier się rozpuści i oblepi tofu (około 3 minuty).  
  3. Pokrój kapuste w paski. 
  4.  Rozgrzej 2 łyżki oleju kokosowego na patelni. Dodaj kapustę i smaż kilka minut, aż lekko zbrązowieje i trochę zmięknie (około 5 minut). Dodaj mleczko kokosowe i podduś jeszcze około 3 minuty. Zdejmij z ognia. Dodaj sos sojowy, czarny sezam i olej sezamowy i dobrze wymieszaj. 
  5. Podawaj w miseczce z tofu. 
Śliwka

2 komentarze:

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...