poniedziałek, 21 listopada 2016

Warsztaty #poswojemu w Kuchni Spotkań Ikea


11 listopada ogłosiłyśmy na Facebooku konkurs pod nazwą #poswojemu. Nagrodą jest wspólne gotowanie w Kuchnia Spotkań IKEA w Warszawie. To nie wszystko, bo na drugiej kuchni będzie gotować Jola z bloga Przepisy Joli ze swoimi obserwatorami!

Dwie grupy, dwa pokolenia, ta sama potrawa, ale różne pomysły! Aby wygrać miejsce na warsztatach należało w komentarzu pod postem odpowiedzieć na pytanie: Czym według Ciebie różni się tradycyjna kuchnia od nowoczesnej? Wyłoniłyśmy spośród Was 6 osób, które 25 listopada w godzinach 11:00 - 15:00 wezmą udział w warsztatach. Nie zdradzimy jeszcze pełnego menu, ale możemy podpowiedzieć już teraz, że będziemy dużo - lepić :)

A oto wygrane odpowiedzi (kolejność przypadkowa):

Pat Slomska Dla mnie kuchnia tradycyjna to przede wszystkim kuchnia mojej Babci. Zawsze najlepsza, ta, do której wracam, po krótkich zdradach z wszelkimi współczesnymi trendami. Te zdrady występują, bez nich nie rozwijalabym się, stanelabym w miejscu. Ale to tradycja wygrywa. Kuchnia tradycyjna to Maria Disslowa i jej leguminy, baby ze 100 jaj. To Lucyna Ćwierciakiewiczowa i jej obiady na 5 zł. Tradycja to podstawa, bez której nie byłoby współczesności :)

Natalia Małachowska Pierwsza myśl: tradycyjna kuchnia- to bezkonkurencyjne pierogi ruskie jednej babci oraz pomidorowa z kluskami, racuchy z jabłkami i pulpety w sobie pomidorowym (nie da sie opisać ich smaku <3) drugiej babci; kuchnia nowoczesna- to moje wybryki w kuchni-lekko, świeżo, dużo warzyw i owoców. Mało i często, a nie dużo raz/dwa dziennie. I te wszystkie przykłady z wcześniejszych komentarzy, ktore jak czytałam myślałam "tak tak, to prawda, ma racje..." :)
Ale pózniej pomyslałam, ze tak naprawdę kuchnia tradycyjna, dla mnie, to wszystkie potrawy, którymi poszczycić sie moze dany kraj, region etc. Gdyż to wciąż jest kuchnia, którą je sie współcześnie. Jadąc np do Rosji nie ma szans by nie zjeść soljanki czy blinow, w Polsce bigos, ruskie czy schabowy z ziemniakami i zasmażana kapusta, Włochy to pizza i pasta itp itd. Wszystkie potrawy aktualne tak samo kiedyś jak i dzis. To sa wlasnie potrawy tradycyjne-tradycyjne dla danego regionu. I nie wpłynie na to upływ czasu :)

Aleksandra Hołowacz Kuchnia tradycyjna to stos pożółkłych kartek z napisanymi odręcznie przepisami, męczenie się z ubijaniem piany ręczną trzepaczką, czekanie pół dnia aż ciasto drożdżowe wyrosnie w misce zawiniętej w gruby koc i postawionej na kaloryferze, gotowanie konfitur zawsze w tej samej matalowej misce odziedziczonej po babci i obowiązkowo starą drewnianą łyżką. Nowoczesność w kuchni to termomix, drożdże instant, piramida pięknie wydanych książek kucharskich z całego świata i szuflady pełne kolorowych akcesoriów z Ikei. Ale nie zrozumcie mnie źle, to dzięki nowoczesności możemy w pęłni korzystać z tego co w tradycji najpiękniejsze :)

Aleksandra Magon Tajników kuchni tradycyjnej uczę się od moich kochanych Babć, natomiast w przypadku kuchni nowoczesnej to ja pokazuję im to, czego nie znają.
Tak więc kuchnie tradycyjną od nowoczesnej różni nauczyciel :-).

(To Babcie mi jako berbeciowi pokazywały jak oddzielić żółtko od białka, nie tracąc cierpliwości przy 16 jajku. Ale teraz, jak ja je odwiedzam, pokazuję im lifehacka z sieci z pustą butelką pet. I o to chodzi, dwa skrajnie różne kulinarne światy, ale to nas w pewien sposób łączy, daje wspólny cudny czas.).

Pozdrawiam!


Marysia Niedek Tradycja jest baza, podstawa. Od niej zaczynamy, na jej podstawie wyłaniamy nasze ulubione smaki. A kuchnia nowoczesna jest wypadkowa tej pierwszej. Możemy juz gotować jak chcemy i czym chcemy. Babcia nie skrzyczy za wyjadanie surowego ciasta, a kawałek Brownie na śniadanie zamiast znienawidzonej leguminy może byc nasza nowa tradycja ;)

Kasia Strojna-Szwaj Kuchnia nowoczesna i tradycyjna to dwie siostry, które mimo wspólnych korzeni mocno się od siebie różnią. Nowoczesna czerpie od tradycyjnej zamiłowanie do lokalnych i świeżych produktów, ale dodaje do nich nutkę globalnej fantazji, lekkości i ekotrendu. Tradycyjna zaś jest konserwatywna, ale dla wielu to niezapomniane smaki młodości :D 


Gratulujemy, czekamy na potwierdzenia czy pojawicie się na warsztatach i do zobaczenia! :) 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...