poniedziałek, 12 grudnia 2016

Szybka korzenna żurawinówka

domowa żurawinówka

Ho ho ho coraz bliżej Święta! Czy zaplanowaliście już wszystkie prezenty? I wcale nie pytam o niespodzianki dla Waszych partnerów czy przyjaciół. Miałam raczej na myśli upominki dla wujka Janusza, kuzynki Żanety, ulubionej dentystki i sąsiada spod trójki. Co ich uszczęśliwi? Zawsze w takich sytuacjach najlepiej sprawdzają się słodkości, albo alkohole.

Pójście do monopolowego to droga na skróty, proponuję zatem przygotować domową nalewkę. Na nastawienie długodojrzewającego likieru już zdecydowanie za późno, ale jest i na to rozwiązanie - można to zrobić w kilka godzin. Dwa lata temu produkowałam deserowy likier czekoladowy z miętą, rok temu otworzyłam fabrykę goździkowej pomarańczówki. Zrobiła show na zeszłorocznej świątecznej imprezie i pamiętam, że sporo osób przetestowało i chwaliło recepturę wrzucając zdjęcia na "insta". Tym razem postawiłam na szybką żurawinówkę, którą podkręciłam korzennymi przyprawami. Na pewno każdy doceni taki prezent i nikt się nie dowie, że nalewkę zrobiliście na ostatni moment. No to siup, Wasze zdrowie! ;)

Ps. Więcej naszych świątecznych przepisów z ubiegłych lat znajdziecie w dziale "Boże Narodzenie".

szybka nalewka żurawinowa

Korzenna żurawinówka/ 1 litr
  • 300 g świeżej żurawiny
  • 0,7 l czystej wódki *
  • 300 g cukru
  • 600 ml wody
  • pomarańcza
  • 3 plastry świeżego imbiru
  • przyprawy korzenne** (u mnie: 4 goździki, gwiazdka anyżu, 2 strączki kardamonu, laska cynamonu, łyżeczka ziaren kolendry, 2 ziela angielskie)
  1. Żurawinę myjemy na sicie i wrzucamy do garnka. Dodajemy imbir, cukier, przyprawy korzenne. Zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut.
  2. Po tym czasie rozgniatamy owoce tłuczkiem do ziemniaków i dalej gotujemy syrop aż zgęstnieje ok. 20 minut. Studzimy.
  3. Ostudzony syrop z owocami i przyprawami łączymy z wódką, świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy i łyżką startej skórki. Przykrywamy i zostawiamy na dobę.
  4. Następnego dnia odcedzamy nalewkę do drugiej misy, na sicie przecieramy i odciskamy lekko owoce.
  5. Nalewkę przelewamy przez sito i lejek do wyparzonych butelek.
  6. Przechowujemy nawet do kilku miesięcy.
* jeśli zależy Wam na mocnych wrażeniach, możecie wymieszać wódkę pół na pół ze spirytusem.
** można z przypraw zrezygnować, albo wykorzystać np. tylko goździki lub łyżeczkę przyprawy do piernika.

Tosia

9 komentarzy:

  1. och, szukałam pomysłu na jakiś dobry alkohol na święta-w zeszłym roku likier z kukułek zrobił szał, a dwa lata temu pigwówka. W tym roku chyba wasz likier będzie testowany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis! Właśnie zrobiłam. Mam tylko pytanie. Konsystencja przed zlaniem jest strasznie żelowata. Czy tak ma to wyglądać? Pomocy :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może zgubiły się gdzieś proporcje, albo żurawina gotowała się za długo i zrobił się lekki kisiel z tego, ale po odsączeniu już gotowego trunku konsystencja powinna się wyrównać. Najwyżej nalewka będzie trochę gęstna/mętna, to jej doda nawet smaku, więc myślę, że spoko :)

      Usuń
  3. Czy uda się z suszona żurawina?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie, byłaby bez smaku :( Ale może to być mrożona żurawina! Lub proponuję zrobić pomarańczówkę ;)

      Usuń
    2. O nie a już zaczęłam gotować :( Nie da się tego w żaden sposób odratowac? Oj szkoda....

      Usuń
    3. Ok, to gotuj, dodaj pomarańczę więcej, po prostu bardziej to będzie nalewka korzenna niż żurawinowa, ale coś z tego wyjdzie :) Suszona żurawina zazwyczaj jest już dosładzana, a czasem jeszcze dodatkowo namaczana w dziwnych specyfikach, więc nie wyjdzie z niej tak aromatyczny syrop jak ze świeżej. Ale trzymam kciuki, są jeszcze szanse!

      Usuń
  4. Zostawiamy na dobę w lodówce czy w temperaturze pokojowej?

    OdpowiedzUsuń
  5. Żurawinówka to jedna z moich ulubionych nalewek! Serdecznie dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...