piątek, 10 lutego 2017

Tydzień ze Skanią #5: Gratin z łososia




Jak wiadomo Szwecja rybami stoi, a szczególnie Skania, z którym to rejonem sama mam rybne doświadczenia. Kiedyś chora, z gorączką, dałam się namówić na połów śledzi na łodzi wypływającej z Helsingborga. Choć doświadczenie powinno być dla mnie traumatyczne, gdy zobaczyłam to piękne miasteczko, a później, gdy wyciągałam z wody śledzia za śledziem, zupełnie mi przeszło. Naturalnym było więc dla mnie stworzenie potrawy, w której główne skrzypce gra ryba. Tym razem nie jest to jednak śledź, a łosoś.

Helsingborg. CC: Anna Alexander Olsson_Helsingborg.se |

Rodzina mojego męża mieszka w Szwecji od lat, a my często ich odwiedzamy. Zapamiętałam, że rybno-ziemniaczane zapiekanki to ich popisowe danie. Nie dziwie się. Gdy mamy dostęp do świeżych produktów prosto z morza, tworzenie szybkich, jednonaczyniowych dań wydaje się czymś bardzo oczywistym. A że ziemniaki kochają się z rybami, właściwie zawsze wychodzi z tego coś pysznego.

Helsingborg, północna przystań jachtowaCC: Helsingborg.se

W mojej zapiekance znajdziecie nie tylko rzeczone ryby i ziemniaki, całość przykryta jest warstwą sosu śmietanowego z porem, a za chrupiącą skorupkę na wierzchu odpowiada parmezan.



Gratin z łososia i ziemniaków
- 500 g filetu z łososia
- 3 średnie ziemniaki
- 1 por
- 1 pęczek koperku
- 25 g startego parmezanu
- 250 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki sosu sojowego
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka tymianku
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz

- łyżka oleju rzepakowego (do smażenia)

1.       Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2.       Łososia pokrój na małe kawałki.
3.       Ziemniaki pokrój (najlepiej za pomocą tarki lub maszyny do krojenia) w bardzo cienkie plastry.
4.       Koperek poszatkuj, por pokrój w cienkie plastry.
5.       Połowę ziemniaków ułóż na dnie żaroodpornego naczynia, posyp solą, przykryj koperkiem i łososiem. Łososia pokrop sokiem z cytryny.
6.       Przygotuj sos. Na patelni rozgrzej olej, dodaj por i podsmaż aż lekko zbrązowieje. Dodaj kremówkę. Dopraw sosem sojowym, tymiankiem, gałką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
7.       Zalej sosem łososia.
8.       Przykryj warstwą ziemniaków, posyp je solą. Na wierzchu wysyp parmezan.
9.       Wstaw do piekarnika i piecz około 30 minut.


Śliwka

1 komentarz:

  1. If you want your ex-girlfriend or ex-boyfriend to come crawling back to you on their knees (no matter why you broke up) you need to watch this video
    right away...

    (VIDEO) Get your ex back with TEXT messages?

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...