środa, 28 czerwca 2017

Quichotto


Niedawno upiekłam na piknik quiche ze szparagami (podobny przepis tu). Chillując na kocykach, obserwując leniwie płynące chmury i podjadając tartę wywiązała się dyskusja o wpadkach kulinarnych. Często w przepisach na tarty pisze się o obciążaniu kruchego ciasta ryżem. Robi się to po to, aby spód nie podniósł się do góry, tylko pozostał płaski. Wysypując ryż na kruche ciasto trzeba jednak pamiętać, aby pomiędzy był jeszcze pergamin, który potem będzie łatwo z obciążeniem zdjąć. Niestety można o tym zapomnieć, wtedy ryż wtapia się w ciasto i klapa.

Ta historia zainspirowała mnie do upieczenia Quichotto! Początkowo jednak miałam wizję, że risotto znajdzie się w masie śmietanowo-jajecznej. Planując wczoraj wypiek zmieniłam nagle koncepcję. A gdyby tak z risotto przygotować masę podobną do ryżowych kulek arancini (przepis) i wyłożyć nią spód do tarty? Jeśli dla wzmocnienia spodu damy mąkę ryżową to będzie to także przepis dla bezglutenowców.

Klasyczną masę wzbogaciłam o curry, a na głównych bohaterów tarty wybrałam boczek, groszek, bób i fasolkę. Możecie śmiało poeksperymentować z innymi dodatkami. 

Nieskromnie powiem, że był to fantastyczny pomysł. Jedząc quiche nie wiadomo czy to tarta, czy risotto. Jedno jest pewne - jest przepyszne :)
 




Quichotto z bobem, boczkiem, groszkiem i fasolką/ 23 cm
Spód:
  • szklanka suchego ryżu (wybrałam ryż do sushi)
  • 2 szklanki bulionu lub wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g mąki pszennej (można zastąpić ryżową)
  • jajko
  • 50 g tartego parmezanu
Masa:
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 2 jajka
  • 70 g tartego parmezanu
  • łyżeczka curry
  • szczypta soli
Dodatki:
  • 50 g wędzonego boczku
  • 100 g ugotowanego bobu i fasolki szparagowej
  • 30 g łuskanego groszku cukrowego
  1. Ryż wsypujemy do rondla, zalewamy bulionem, dodajemy sól. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż ryż wchłonie płyn. Studzimy.
  2. Do ryżu dodajemy jajko, parmezan i mąkę. Dokładnie mieszamy, a uzyskaną masą wykładamy spód tortownicy pamiętając też o brzegach. Wierzch wygładzamy łyżką zwilżoną wodą.
  3. Tak przygotowaną tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 15 minut w 190 stopniach.
  4. W tym czasie pokrojono drobno boczek wytapiamy na patelni, aż stanie się chrupiący.
  5. Do misy wlewamy kremówkę, dodajemy jajka, parmezan, curry, sól, energicznie mieszamy trzepaczką do dokładnego połączenia.
  6. Na podpieczony spór wylewamy masę śmietanowo-jajeczną. Z wierzchu dekorujemy groszkiem, bobem, fasolką i boczkiem. Posypujemy parmezanem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 minut.
  7. Quichotto serwujemy na ciepło lub na zimno.
 Tosia

1 komentarz:

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...