piątek, 18 sierpnia 2017

Burczydomówka #9: Mini bajgle z kaszanką i karmelizowanym jabłkiem


Piąteczek, piątunio, czyli czas na kolejną burczydomówkę. Pewnie zdarzyło Wam się wylądować kiedyś na tematycznej imprezie np. wieczorze hawajskim z girlandami z kwiatów na szyi lub wieczorze japońskim paradując w kimonie i podjadając sushi. W myśl zasady "Cudze chwalicie, swego nie znacie" zapraszam dziś na polską domówkę!

Szykując na hawajskiej imprezie kolorowe drinki z ananasem zapominamy o tym, że na naszej ziemi produkowana jest fantastyczna wódka. Wybierając lokalne specjały podtrzymujemy tradycję ich tworzenia i wspieramy polską kulturę kulinarną. Jeśli zatem zdecydujemy się na wódkę, warto sprawdzić czy jest ona wytwarzana z polskich produktów, a najłatwiej to uczynić zerkając na butelkę czy są tam oznaczenia. Mogą to być oznaczenia geograficzne, czyli produkty, których nazwa zawiera określenie obszaru geograficznego, gdzie są produkowane. W przypadku alkoholi może to być również oznaczenie "Polska Wódka", które spełniają definicję polskiej wódki, czyli pochodzą jedynie z polskich zbóż (żyto, jęczmień, owies, pszenica, pszenżyto) lub ziemniaków. Wódka "Pan Tadeusz" wyróżnia się właśnie Chronionym Oznaczeniem Geograficznym oraz oznaczeniem "Polska Wódka/Polish Vodka".

Mamy już wybraną wódkę, czas zatem na przekąski. Inspirując się tradycyjnymi krakowskimi obwarzankami postanowiłam upiec bajgle. Wiadomo, że na imprezie nikt nie miałby ochoty jeść wielkiej kanapki, dlatego upiekłam je w formie mini. Podobnie jak obwarzanki, po wyrośnięciu bajgli i przed ich upieczeniem, wrzuciłam je na chwilę do posłodzonej, gotującej się wody. Dzięki temu ich skórka stała się chrupiąca i nabrała blasku.

Typowym polskim smaczkiem jest dla mnie kaszanka. Kojarzy się głównie z latem i grillowaniem, ale można z niej przecież zrobić znacznie więcej. Kiedyś ulepiłam pierogi z kaszanką, a dziś przygotowałam z niej mus do bajgli. Wiem, że kaszanka może wywoływać na twarzach skrzywienie, ale jestem pewna, że jeśli miałabym kogoś do niej przekonać to właśnie tym daniem. Mini bajgle proponuję serwować z musem z kaszanki, karmelizowanym jabłkiem, miętą i piklami z ogórka. Idealna zakąska do polskiej wódki :)







Mini bajgle z kaszanką i karmelizowanym jabłkiem
Bajgle:
  • 350 g mąki pszennej typ 650
  • 220 ml letniej wody
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • łyżka oleju sezamowego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 l wody + łyżka cukru (do obgotowania)
  • białko + sezam (wierzch)
 Mus z kaszanki:
  • mała cebula
  • 2 kaszanki
  • 1/2 jabłka
  • 2 łyżki mascarpone
  • łyżeczka syropu klonowego
  • sól, pieprz
  • łyżeczka masła klarowanego
Dodatki:
  • jabłko + łyżka syropu klonowego
  • ogórek + łyżka octu ryżowego + ząbek czosnku + szczypta cukru + szczypta soli
  • mięta
Bajgle:
  1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, olej sezamowy. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
  2. Następnie przekładamy je na oprószony mąką blat, dzielimy na 16 części. Z każdej z nich formujemy małą bułeczkę i w środku robimy dziurkę przy pomocy palca.
  3. Tak uformowane bajgle kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i wstawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
  4. W garnku podgrzewamy wodę z cukrem. Wrzucamy bajgle do wrzącej wody i gotujemy po 30 minut z każdej strony. Odsączamy z wody i kładziemy ponownie na blasze.
  5. Bajgle smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
 Mus z kaszanki:
  1.  Na maśle podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę. Po 2 minutach dodajemy obrane z jelit kaszanki, delikatnie je rozgniatamy widelcem. Smażymy 3 minuty.
  2. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko oraz syrop klonowy. Karmelizujemy jeszcze kilka minut.
  3. Na koniec dodajemy mascarpone, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość miksujemy blenderem na gładki mus.
Dodatki:
  1. Jabłko kroimy w paseczki, wrzucamy na patelnię, dodajemy syrop klonowy i krótko karmelizujemy.
  2. Ogórek kroimy w paseczki, dodajemy posiekany czosnek, przyprawiamy solą i cukrem, łączymy z octem ryżowym.
Kanapki:
  1. Bajgle przecinamy na pół, smarujemy musem z kaszanki. 
  2. Serwujemy z karmelizowanym jabłkiem, piklami z ogórka i miętą. 
Tosia

5 komentarzy:

  1. Super pomysł i przepis! Uwielbiam kaszankę! Ale te bajgle to chyba gotujemy 30 sekund, a nie minut :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. hej ! A gdyby zamiast kaszanki, dać samą wątróbkę ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym natychmiast 😉 Zrobię bo te smaki jak najbardziej mnie kręcą 😉

    OdpowiedzUsuń
  4. Perfekcyjnie to Tosiu skomponowałaś, dosłownie zostały pochłonięte 😉 To była przepyszna kolacja ❤

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...