poniedziałek, 27 sierpnia 2018

Pieczone buraki



Długo się zastanawiałam jak nazwać ten post, w końcu "pieczone buraki" nie brzmi zbyt zachęcająco. Wiedzcie jednak, że to nie są zwykłe pieczone buraki, to doskonalony przez lata przepis, rozdany wszystkim dookoła, hit naszych imprez i naszych znajomych i ich znajomych i ich znajomych...ponieważ kiedy kilku osobom podałam je właśnie w ten sposób, momentalnie poprosiły o przepis i powtarzały to w swojej kuchni.

Uwielbiam je przede wszystkim dlatego, że nie smakują jak tradycyjny, wygotowany często zbyt mocno burak, którego czasem możecie spotkać w nieudanych, buraczanych carpaccio. Wszystko dlatego, ze na żadnym etapie nie mają kontaktu z wodą, która, moim zdaniem, więcej burakom zabiera niż daje.



Wreszcie uwielbiam je, bo nie ma przy nich prawie żadnej roboty. Przede wszystkim odpada obieranie, którego szczerze nienawidzę i przez co wielokrotnie z buraków rezygnowałam, bo po prostu mi się nie chciało. Po upieczeniu w folii skórka dosłownie odchodzi sama, gdy lekko ją naciśniemy.

Tak upieczone buraki kroimy, wkładamy do słoików i zalewamy zalewą. Dzięki temu, mogą spokojnie (u mnie najdłużej wytrzymały tydzień, dłuższego czasu nie testowałam, bo zbyt szybko znikały) poczekać w lodówce aż nam się zachcę położyć je na kanapkę, zrobić z nich carpaccio, czy dodać do sałatki.



* na zdjęciu carpaccio z rzeczonych buraków, z rukolą, miętą, awokado i sezamem

Pieczone buraki 

(przepis na zalewę do jednego, średniego słoika, dzięki temu możecie ugotować dowolną ilość buraków, upchać je w słoikach i do każdego wlać taką samą porcję zalewy)

- 2 łyżki sezamu
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki cynamonu
- 10 przekręceń młynka pieprzu
- 2 przeciśnięte przez praskę (lub zgniecione i poszatkowane) ząbki czosnku
- 4 łyżki balsamico
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 10 kropli tabasco lub pół łyżeczki sproszkowanego chilli lub pół łyżeczki pieprzu cayenne
- łyżeczka miodu

1. buraki przekrój na pół i każdą połówkę zawiń w folię aluminiową. umieść wszystkie w brytfannie do pieczenia, lub na blasze i piecz 1,5h w 200 stopniach.
2. rozwiń buraki z folii, a gdy wystygną zdejmij z nich skórkę rękami (powinna bardzo łatwo odejść, pozostałości możesz usunąć nożem). Pokrój w plastry o szerokości 2-3 mm (nie zbyt cienko).
3. plastry buraków umieść niezbyt ciasno w słoiku.
4. wysyp sezam na suchą patelnię i podpraż aż zbrązowieje, zdejmij z ognia, wsyp do słoika.
5. wsyp do słoika również sól, cynamon, pieprz i czosnek. zalej balsamico, olejem sezamowym, tabasco i miodem.
6. przemieszaj obracając słoik kilkanaście razy do góry nogami i wsadź do lodówki na noc (lub na minimum godzinę).

Śliwka

18 komentarzy:

  1. buraki uwielbiam w każdej postaci ...nawet na surowo :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę ciekawy przepis, mimo że nie brzmią, to wyglądają zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba zaczynam się przekonywać do buraków

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja wrzucam umyte buraki do dużego, szkanego naczynia żaroodpornego z pokrywką i piekę w piekarniku. Szkoda foli.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dwa ważne pytania. Co to znaczy średni słoik? I ile wejdzie buraków do takiego średniego słoika? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przez średni słoik rozumiem taki około 500 ml, a wejdą do niego 2-4 buraki, w zależności od wielkości buraka (2 duże, 4 małe) :)

      Usuń
  7. This recipe looks fantastic ! thanks for sharing.
    roll the ball

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy można te buraki pasteryzować? Zrobiło mi sie kilka słoików, a w lodówce miejsca mało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kilka osób mi pisało, że tak zrobiło, więc powinno się udać:)

      Usuń
  9. Czy można pominąć ocet balsamiczny lub czymś go zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety ocet balsamiczny jest tu kluczowy. Pomijanie nie wchodzi w grę, w ostateczności można zamienić na ocet jabłkowy, albo winny. Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź �� a czy zamiast oleju sezamowego, którego niestety nie mam można użyć jakiegoś innego?

      Usuń
    3. Olej sezamowy jest też dość kluczowy, ale z oliwą też powinny wyjść ok:)

      Usuń
  10. Jak długo można przechowywać buraki w słoiku? Zastanawiam się czy zrobić je teraz i zjeść za tydzień, jak wrócę z urlopu, czy robić po urlopie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja najdłużej trzymałam około 2 tygodnie i nadal były ok, ale za dłuższy czas nie ręczę:)

      Usuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...